Post by Anne on Dec 4, 2020 19:37:33 GMT 2
28.12.20 Järjestetään Annen pitäminä pienryhmäkoulutunteja. Ilmoittaudu mukaan! 4 ensimmäistä tuntia ovat tuntihevosille, voit tulla hoitsullasi tai toivoa tuntiratsua. Kaksi viimeistä tuntia on yksityisille hevosille omistajineen.
Klo 10-11 Ponitunti 4os.
Klo 11-12 Ponitunti 4os.
Klo 12-13 Hevostunti 4os.
KLo 13-14 Hevostunti 4os.
Klo 14-15 Yksäritunti (HeC-HeB) 4os.
KLo 15-16 Yksäritunti (HeA - VaA) 4os.
Ilmottaudu alle! Jouluisia kouluhetkiä!
Kaikilla tunneilla aiheena oli hevosen selän avaaminen hevoskohtaisesti ja ratsastus pohkeen eteen, sekä kulkeminen ratsukolle tasaisessa ja sopivassa muodossa. Tästä johtuen paljon mentiinkin laukkaa ja ravia, joten joulupöhöt saivat kyytiä.
Klo 11-12 Ponitunti 2os.
Eedi - Rösti
- Joulu-Rösti ei ole mikään helpoin ratsastettava, joten nyt saat viritellä sen ensin ETEEN, aloitin joulutunnit riehakkaasti. Rösti mateli tapansa mukaan alkukäynneissä, vaikka Eedi olikin normi tuntiratsastajaa napakampi, näytti viereinen parivaljakko Saaga ja Halla suorastaan eleganteilta voikon ja punaverikön rinnalla.
- Isoa ravia ja iso kevennys, pehmeä käsi! Siihen Rösti jökittää eniten, jos sitä alkaa yhtään kädellä vastustamaan. Jos pysyt kädellä tukevana, mutta myötäävänä, se toimii hämäästyttävän ihanasti, mutta poni on tottunut tässä vain muutaman millin eroihin.
- Huomaa, että Rösti on vino vasemmalle, ei on oikealta hieman jäykempi ja pitempi kyljestään, vasemmalle enemmän banaani. Pyri ratsastamaan vasemmassa kierroksessa vasta-taivutuksia isoilla ympyryöillä ja aktioivmaan lievillä avotaivutuksilla sopivissa tilanteissa. Kevyt istuntakaan ei ole pahitteeksi, kunhan annat sen liikkua selästä.
- Nyt jo parempi! Ota laukkaa ja siellä voi työskennelä erikokoisilla volteilla ja siirtymisillä, nyt jo huomaa, miten Rösti tulee selän läpi ja alkaa näyttää siltä fei-ponilta, jolta pitääkin. Hieman nopeampi sisäpohje ja ulkopohkeen paikalla säätele toisen puolen toimintaa. Nyt voi jo käyttää lieviä nostavia ohjasotteita, jos poni tuntuu jäävän röhnöttämään.
- Siirtymisiin enenmmäs säpäkkyyttä, mutta nt Rösti alkaa tosiaan tulla pyöreäksi ja jo odottaa sun apuja, katso sen korvia! Hyvä! Ihan suoraksi ponia ei tällä treenillä saa, mutta ei olisi hassumpi idea, jos treenaat sitä silloin tällöin.
Saaga - Halla
- Hallan kanssa on oltava tarkkana, että se jää kuuntelemaan ratsastajaa. Halla lähtee usein ennakoimaan ja tekemään omiaan painaen ohjaan, joten sitä täytyy toisinaan muistuttaa, mitä oikein pitää tehdä.
- Ota alkuun isoa laukkaa ympäri kenttää, kevyessä istunnassa ja pehmeällä eteen-alas-tuntumalla. Näin Halla vähän rentoutuu ja saa lihaksia auki. Ei! Älä jaa pitämään vastaan, vaan kevyen istunnan kautta haet sopivan asennon, jossa Halla rauhassa laukkaa ja verryttää.
- Ja tästä jatkuu raviin. Iso ravi jatkuu keventäen, poni edelleen eteen alas. Omat varpaat enemmän menosuuntaan ja avaa reisien yläosaa, tee hevosen selälle kuja, jossa se saa liikkua. Hyvä! Parempi! Halla on oikein nätti!
- Sitten pienennä ravia ja keskity pitämään avut suorassa ilman venkulointeja, jatka harkoitusravissa ja kunnon gp-ratsastajan istunta. Tästä sitten laukannosto ja pisä oma istunta yhtä pysytssä ja jämäkkänä ja hallitse sillä hevosen suoruutta.
- Ihan ok, mutta enemmän särmää omaan istuntaan ja enemmän pysytyä ja hallintaa. Pohje ratsastaa, lantio joustaa ja tuki pysyy! Huomattavasti parempi.
- Sitten vielä muutama siityminen laukka-ravi-käynti-ravi-laukka. Kaikki suoralla uralla, istunta pysyy ja missään ei häirlytä apujen kanssa. Hallaa hieman pohkeen eteen enesin ja sitten puolipisättein kiinnin ja pyöreämmäksi. OIkein hyvä, voisi olla vielä pehmeämpi! Muista puolipidätteet myös ylöspäin siirtymisissä!
Ko 13-14 Hevostunti 3os.
Lola-Hilppa
- Lolan kanssa saa läheteä lämmittelemään isossa ravissa ja pidä huoli, että tamma on molemmilla ohjilla. Se on vanha ja jäykkä tamma, joten tarvitsee paljon kaarteita ja koolmikaarisia alkuun ja kepeitä siirtymisiä.
- Pieniä puolipidätteitä myös alkuun ja hae eteen-alas, niin että lähtee työntämään takaa. Hilpan takajalat ovat vähän "hitaat" alkuun, mutta kun se polkee alle, sitten liikkuu hienosti.
- Voit lähteä myös pitkillä suorilla hakemaan asetuksen vaihdon kautta suoruutta, huomaat helpommin, missä kohtaa vastustelee ja kumpaan ohjaan nojautuu paremmin. Istunta on hyvä ja ryhdikäs, voit vähän rentouttaa reisiä ja makustella menoa, ettei mene liian vakavaksi.
- Laukassa ota alkuun reipasta laukkaa ja sitten pikkuhiljaa kokoat sitä, jotta voit tehdä siirtymisen. Muista ratsastaa kädellä eteen siirtymisen ajan ja sisäpohje vahtii, ettei hilppa rysähdä raviin. Hyvä!
- Nyt kun Hilppa alkaa olemaan kuulolla, voit tehdä pari käynti-laukka-käynti siirtymistä, jossa keskityt suoruuteen. Ota takaisin käyntiin vasta, kun laukka on rullaavaa ja kulkee molemmille pohkeille tasaisesti. Hienoa!
- Vielä loppuun ravia eteen-alas muodossa ja niin että on ohjan päässä kuulolla. Hilpan kanssa kannattaa itse treeni aina pitää lyhyenä, pitkäkoipisena hevosena se väsähtää helposti ja näin myös pysyy motivoituneempana.
Valtteri - Susu
- Susun kanssa tarvitsee nyt alkuun saada ravin isoksi ja Susua rennoksi. Käsi on kevyt ja anna säätele kevennyksellä ravia. Voit tehdä isoja ympyröitä, jos Susu lähtee kiihdyttelemään.
- Suoralla uralla voit asettaa kevyesti sisään ja sitten ulos ja tarkistaa, että Susu reagoi asetukseen pohkeesta. Hyvä, nyt se näyttää jo keskittyneemmältä.
- Kokoa ravia ja istu alas harjoitusraviin, ja siitä hidasta käyntiin. Muutama askel käyntiä ja sitten taas eteen, niin, että tunnet Susun ponnistavan liikkeelle takaa. Hyvä. Koska Susu on melko herkkä ja se vaatii kokoajan tehtävää, niin voi käynnissä väistättää pari askelta uralta pois ja takaisin uralle. Uralla suoristus ja siitä siirtyminen raviin. Tällöin suoristuminen on helppo huomata ennen siirtoa.
- Sitten voidaan ottaa laukkaa mukaan, ja ensin voit olla kevyessä istunnassa, jotta Susu pääsee käyttämään selkää. Vähitellen voi istua lähemmäs satulaa ja ottaa enemmän tuntumaa edestä. Pidä kulmat melko pyöreinä, Susu ei vielä jaksa kantaa itseään täysin niiden läpi laukassa. Tärkeintä, että se pääsisi rentoutumaan ja liikkuisi pohkeiden välissä.
- Siirtymisiä laukasta ei nyt tehdä, ne ovat Susulle haasteellisia, ja nyt liikkuu aika sulavasti. Otetaan sama vielä toisen suuntaan.
- Loppuun vielä pari käynti-pysähdys-käynti-siirtymistä. Niin että Susu pysyy rentona ja ei poikita pysähdyksissä. Voit vielä kääntää pitkältä sivulta radan poikki, pysähdys keskellä kenttää ja sitten suorana takaisin uralle. Yllättävän vaikeaa ilman uraa näin nuoremmalle hevoselle.
Lyyti - Pinja
- Pinjan kanssa voit ottaa melko heti laukkaa, Lyyti. Se rentoutuu parhaiten siten ja saa vähän virtaa purettua pois. Anna sen liikkua pitkänä ja keskity pitämään oma istunta keveänä ja suorana. Vaikka hevosen pää on pitkällä alahaalla ja edessä, älä kippaa eteen.
- Pidä laukka yllä sisäpohkeella ja kulmissa myös sisäpohje sanoo Pinjalle, ettei oikaista liikaa. Vaihda suuntaan ja verkkalaukkaa vielä tällekin puolelle.
- Nyt Pinja lämmennyt, joten jatketaan harjoitustavissa. Tule hieman uran sisäpuolelle ja leikitään, että olet kouluradalla. Pinja kulkee hyvin suorat ja oma istunta säilyy, käsi ei lähde menemään reisille vaan pysyy ylhäällä.
- Vahvempi ulkopohje, ettei Pinja hakeudu takaisin uralle, vaan sinä päätät suoran uran.
- Sitten käyntiin ja ja sama juttu. Nyt voi istunnalla säädellä käynnin pituutta. ja tosiaan yritä tuntea, että tuntuma ohjaan on tasainen ja Pinja kävelee suorana. Hyvä, alkaa olemaan oikein nätti muotokin!
- Suunnanvaihdon jälkeen ota vielä isoa kevyttä ravia uralla ja sama juttu, että kulmia ai oiota ja tunnet suoristuksen kulman jälkeen. Oikein hyvä, pidä sama rauha loppuravien ajan ja vähitellen anna Pinjan venyttää kaulaa eteen!
Klo 14-15 Yksäritunti (HeC-HeB) 1os.
Salma - Bliss
- Blissin kanssa tehsään eniten ravia ja käyntiä, sekä pientä laukkapätkää, jos poni jaksaa.
- Nuorissa hevosissa on parasta se pehmeys, se että ne kulkevat oikein päin, jos niitä e lähden pilaamaan tai vetämään.
- Kevyttä ravia ympäri kenttää ja ohja saa olla länkkärimäisen pitkä. Ponin täytyy saada hakea tasapaino itse ja se joutuu käyttäämään siihen kaulaa.
- Tule pääty-ymyrät ja niin että vain kevyt asetut, pehmeä houluttelu sisään ja kun poni tekee, myötää heti ja kiitä äänellä. Jalat voivat tulla vielä eri uraakin pitkin, tärkeintä, että poni nyt reagoi perusapuihin yhteen kerrallaan.
- Ota sitten seis ja käyntiä. Hae ensin käynti pitkäksi ja rennoksi ja siinä voi vähän ottaa ohjaa kiereäämmälle tuntumalle. Muista myödätä ja taputella ponia. Kuiten huomaa, takaosa nousee heti, kun sen tekisi mieli siirtää takajalkoja enemmän alle, mutta ei ole vielä voimaa ja osaamista, päästä silloin taans vähän pitemmäksi ja tee näitä "kokoamispäivtkiä" muutaman kerran kierroksessa.
- Otetaan sitten laukkaa, tee nosto ravin kautta, näin se on luonnollisempi nuorelle hevoselle. Ylimyötää isisäohjaa, jotta se saa pidettyä noston tasapainossa. Hyvä! Pidä laukka uralla perusistunnassa niin kaukan kuin Bliss jaksaa, jos se väsähtää, ota heti piemeästi käyntiin ja pieni pätkä pitkillä ohjilla käyntiä.
- Sitten sama toiselle puoelle.
- Bliss pysyy melko suorana pitkillä sivuilla, mutta ei taas jaksa lyyille sivuille suoristua. Tätä voi jatkossa treeanata että alat enemmän ja enemmän pyytää kulman jälkeen avuilla ponia suoraksi.
- Ravuissa patempi suoruuden kanssa, siinä pikkuhiljaa enennän aktvoitava takajalkoja mukaan.
- Oikein kiva poni ja kivaa työskentelyä, vaikka hyvin perusasioita nyt haetaankin.
Salma ja Bliss tulossa maneesiin edellisen tunnin loputtua. Voi Bliss-parkaa kun jää yksin isoon maneesiin! Onneksi Lola jäi kävelemään lopulta Hilpan kanssa maneesille tunnin ajaksi.
Klo 15-16 Yksäritunti (HeA - VaA) 3os.
Lydia - Iisi
- Iisiä en ole ennen nähnytkään liikkeessä, joten lähdetään kevyessä ravissa liikkeelle. Jalka voi olla hieman rennompi ja joustaa enemmän liikkeen mukana. Säätele kevennyksellä ravia, välillä isompaa ja pienempää ja ota mukaan pääty-ympyröitä. Ympyrät voi ratsastaa suoralla hevosella alkuun, jotta taipuminen ei lähde heti kaulasta. Ulko-ohje saa olla hyvin tukeva ja pieniä puolipidätteitä voi tehdä.
- Siirry käyntiin ja voidaan tehdä suoristusta volttien kautta. Volteilla hevonen taipuu ja uralle tullessa suorista hevonen. Kun hevonen on suora, ota pysähdys. Tämä on hyvä tapa arvioida myös miten hevonen ehtii suoristua ja pysähdyksessä sen myös hyvin näkee.
- Nyt Iisillä jää takajalat aavistuksen vielä uran sisälle pusähdyksessä, joten se kertoo, että etuosa johtaa. Keskitykin nyt ratsastamaan takaosaa ja "tähtäämään" takajalat halutulle uralle.
- Noin, nyt paranee koko ajan. Siirry sitten harjoitusraviin ja kun Iisi on suora, nosta laukka. Rento jalka ja pidä Iisi uralla. Istuntaa tiivistämällä hae hieman kootumpaa laukkaa.
- Varsinkin vasemmassa kierroksessa pysyy Iisi suorana. Voit tehdä vastalaukkapätkiä hieman uran sisäpuolella, ota aina välillä käyntiin ja siitä nosto. Tarkistetaan, että nostava pohje on läpi ja Iisi keskittyy. Oikein mukavannäköisiä nostoja!
- Loppuun isoa ravia ja hyvä tahti! Tunne kuinka Iisi vastaa molempiin ohjiin, oikein pehmeältä näyttää nyt! Jatko varten paljon siirtymisiä ja lyhyitä pätkiä keskittyen suoruuteen. Varsinkin vasenta puolta kannattaa venyttää vasta-asetuksilla ja isoilla ympyröillä.
Edith - Agi
- Agin kanssa lähdetään hakemaan rentoutta, se on ollut hyvin jännittynyt viimeaikoina. Pidä tasainen käsi ja anna Agin ravata pitkänä. Agi on vino oikealle ja se usein kiristyy vasemmassa kierroksessa, kun ei jaksa vielä käyttää vasenta takasta niin tukevasti. Vasemmassa kierroksessa voitkin vähän asettaa sitä sisälle, jotta ulkokylki venyy ja meno alkaa näyttää tasapainoisemmalta.
- Agin kaltaiselle notkealle hevoselle on hyvä tehdä avaavia liikkeitä, esim. pohkeenväistöä ja voitkin tehdä muutaman väistätyksen uralta sisään ja ulos. Uralla suoristus ja pieni pätkä ravia etten. Kun Agi rentoutuu, ota takaisin käyntiin ja sama uudestaan. Käyntiin siirtymisessä pidä huoli, että suoruus säilyy.
- Nyt kun ravi sujuu, voidaan ottaa laukkaa. Agi helposti kuumuu ja jännittyy laukassa, joten nyt haetaan vaan hyvää suoruutta ja keskittymistä. Ratsasta jokainen askel eteen, mutta tukien sisäpohkeella. Sisäohja myötää ja ulkoa pehmeä tuki. Oikein hyvä, nyt Agi hakeutuu jo mukavan pyöreäksi.
- Tee siirtyminen keskellä pitkää sivua raviin ja ajattele ravia eteen koko suoran loppuun asti. Hieman heitti nyt päätä sisälle siirtymisessä ja jännittyy. Kokeile uudestaan.
- Parempi, mutta kuumenee näistä siirtymisistä. Jatka suoralla uralla harjoitusravissa ja voit tehdä väistöjä ja suoristuksia niiden jälkeen taas uralla.
- Näyttää jo paljon paremmalta. Ota pieni käyntipätkä ja loppuravit keventäen, oikein rentona!
Klo 11-12 Ponitunti 4os.
KLo 13-14 Hevostunti 4os.
Klo 14-15 Yksäritunti (HeC-HeB) 4os.
KLo 15-16 Yksäritunti (HeA - VaA) 4os.
Ilmottaudu alle! Jouluisia kouluhetkiä!
Kaikilla tunneilla aiheena oli hevosen selän avaaminen hevoskohtaisesti ja ratsastus pohkeen eteen, sekä kulkeminen ratsukolle tasaisessa ja sopivassa muodossa. Tästä johtuen paljon mentiinkin laukkaa ja ravia, joten joulupöhöt saivat kyytiä.
Klo 11-12 Ponitunti 2os.
Eedi - Rösti
- Joulu-Rösti ei ole mikään helpoin ratsastettava, joten nyt saat viritellä sen ensin ETEEN, aloitin joulutunnit riehakkaasti. Rösti mateli tapansa mukaan alkukäynneissä, vaikka Eedi olikin normi tuntiratsastajaa napakampi, näytti viereinen parivaljakko Saaga ja Halla suorastaan eleganteilta voikon ja punaverikön rinnalla.
- Isoa ravia ja iso kevennys, pehmeä käsi! Siihen Rösti jökittää eniten, jos sitä alkaa yhtään kädellä vastustamaan. Jos pysyt kädellä tukevana, mutta myötäävänä, se toimii hämäästyttävän ihanasti, mutta poni on tottunut tässä vain muutaman millin eroihin.
- Huomaa, että Rösti on vino vasemmalle, ei on oikealta hieman jäykempi ja pitempi kyljestään, vasemmalle enemmän banaani. Pyri ratsastamaan vasemmassa kierroksessa vasta-taivutuksia isoilla ympyryöillä ja aktioivmaan lievillä avotaivutuksilla sopivissa tilanteissa. Kevyt istuntakaan ei ole pahitteeksi, kunhan annat sen liikkua selästä.
- Nyt jo parempi! Ota laukkaa ja siellä voi työskennelä erikokoisilla volteilla ja siirtymisillä, nyt jo huomaa, miten Rösti tulee selän läpi ja alkaa näyttää siltä fei-ponilta, jolta pitääkin. Hieman nopeampi sisäpohje ja ulkopohkeen paikalla säätele toisen puolen toimintaa. Nyt voi jo käyttää lieviä nostavia ohjasotteita, jos poni tuntuu jäävän röhnöttämään.
- Siirtymisiin enenmmäs säpäkkyyttä, mutta nt Rösti alkaa tosiaan tulla pyöreäksi ja jo odottaa sun apuja, katso sen korvia! Hyvä! Ihan suoraksi ponia ei tällä treenillä saa, mutta ei olisi hassumpi idea, jos treenaat sitä silloin tällöin.
Saaga - Halla
- Hallan kanssa on oltava tarkkana, että se jää kuuntelemaan ratsastajaa. Halla lähtee usein ennakoimaan ja tekemään omiaan painaen ohjaan, joten sitä täytyy toisinaan muistuttaa, mitä oikein pitää tehdä.
- Ota alkuun isoa laukkaa ympäri kenttää, kevyessä istunnassa ja pehmeällä eteen-alas-tuntumalla. Näin Halla vähän rentoutuu ja saa lihaksia auki. Ei! Älä jaa pitämään vastaan, vaan kevyen istunnan kautta haet sopivan asennon, jossa Halla rauhassa laukkaa ja verryttää.
- Ja tästä jatkuu raviin. Iso ravi jatkuu keventäen, poni edelleen eteen alas. Omat varpaat enemmän menosuuntaan ja avaa reisien yläosaa, tee hevosen selälle kuja, jossa se saa liikkua. Hyvä! Parempi! Halla on oikein nätti!
- Sitten pienennä ravia ja keskity pitämään avut suorassa ilman venkulointeja, jatka harkoitusravissa ja kunnon gp-ratsastajan istunta. Tästä sitten laukannosto ja pisä oma istunta yhtä pysytssä ja jämäkkänä ja hallitse sillä hevosen suoruutta.
- Ihan ok, mutta enemmän särmää omaan istuntaan ja enemmän pysytyä ja hallintaa. Pohje ratsastaa, lantio joustaa ja tuki pysyy! Huomattavasti parempi.
- Sitten vielä muutama siityminen laukka-ravi-käynti-ravi-laukka. Kaikki suoralla uralla, istunta pysyy ja missään ei häirlytä apujen kanssa. Hallaa hieman pohkeen eteen enesin ja sitten puolipisättein kiinnin ja pyöreämmäksi. OIkein hyvä, voisi olla vielä pehmeämpi! Muista puolipidätteet myös ylöspäin siirtymisissä!
Ko 13-14 Hevostunti 3os.
Lola-Hilppa
- Lolan kanssa saa läheteä lämmittelemään isossa ravissa ja pidä huoli, että tamma on molemmilla ohjilla. Se on vanha ja jäykkä tamma, joten tarvitsee paljon kaarteita ja koolmikaarisia alkuun ja kepeitä siirtymisiä.
- Pieniä puolipidätteitä myös alkuun ja hae eteen-alas, niin että lähtee työntämään takaa. Hilpan takajalat ovat vähän "hitaat" alkuun, mutta kun se polkee alle, sitten liikkuu hienosti.
- Voit lähteä myös pitkillä suorilla hakemaan asetuksen vaihdon kautta suoruutta, huomaat helpommin, missä kohtaa vastustelee ja kumpaan ohjaan nojautuu paremmin. Istunta on hyvä ja ryhdikäs, voit vähän rentouttaa reisiä ja makustella menoa, ettei mene liian vakavaksi.
- Laukassa ota alkuun reipasta laukkaa ja sitten pikkuhiljaa kokoat sitä, jotta voit tehdä siirtymisen. Muista ratsastaa kädellä eteen siirtymisen ajan ja sisäpohje vahtii, ettei hilppa rysähdä raviin. Hyvä!
- Nyt kun Hilppa alkaa olemaan kuulolla, voit tehdä pari käynti-laukka-käynti siirtymistä, jossa keskityt suoruuteen. Ota takaisin käyntiin vasta, kun laukka on rullaavaa ja kulkee molemmille pohkeille tasaisesti. Hienoa!
- Vielä loppuun ravia eteen-alas muodossa ja niin että on ohjan päässä kuulolla. Hilpan kanssa kannattaa itse treeni aina pitää lyhyenä, pitkäkoipisena hevosena se väsähtää helposti ja näin myös pysyy motivoituneempana.
Valtteri - Susu
- Susun kanssa tarvitsee nyt alkuun saada ravin isoksi ja Susua rennoksi. Käsi on kevyt ja anna säätele kevennyksellä ravia. Voit tehdä isoja ympyröitä, jos Susu lähtee kiihdyttelemään.
- Suoralla uralla voit asettaa kevyesti sisään ja sitten ulos ja tarkistaa, että Susu reagoi asetukseen pohkeesta. Hyvä, nyt se näyttää jo keskittyneemmältä.
- Kokoa ravia ja istu alas harjoitusraviin, ja siitä hidasta käyntiin. Muutama askel käyntiä ja sitten taas eteen, niin, että tunnet Susun ponnistavan liikkeelle takaa. Hyvä. Koska Susu on melko herkkä ja se vaatii kokoajan tehtävää, niin voi käynnissä väistättää pari askelta uralta pois ja takaisin uralle. Uralla suoristus ja siitä siirtyminen raviin. Tällöin suoristuminen on helppo huomata ennen siirtoa.
- Sitten voidaan ottaa laukkaa mukaan, ja ensin voit olla kevyessä istunnassa, jotta Susu pääsee käyttämään selkää. Vähitellen voi istua lähemmäs satulaa ja ottaa enemmän tuntumaa edestä. Pidä kulmat melko pyöreinä, Susu ei vielä jaksa kantaa itseään täysin niiden läpi laukassa. Tärkeintä, että se pääsisi rentoutumaan ja liikkuisi pohkeiden välissä.
- Siirtymisiä laukasta ei nyt tehdä, ne ovat Susulle haasteellisia, ja nyt liikkuu aika sulavasti. Otetaan sama vielä toisen suuntaan.
- Loppuun vielä pari käynti-pysähdys-käynti-siirtymistä. Niin että Susu pysyy rentona ja ei poikita pysähdyksissä. Voit vielä kääntää pitkältä sivulta radan poikki, pysähdys keskellä kenttää ja sitten suorana takaisin uralle. Yllättävän vaikeaa ilman uraa näin nuoremmalle hevoselle.
Lyyti - Pinja
- Pinjan kanssa voit ottaa melko heti laukkaa, Lyyti. Se rentoutuu parhaiten siten ja saa vähän virtaa purettua pois. Anna sen liikkua pitkänä ja keskity pitämään oma istunta keveänä ja suorana. Vaikka hevosen pää on pitkällä alahaalla ja edessä, älä kippaa eteen.
- Pidä laukka yllä sisäpohkeella ja kulmissa myös sisäpohje sanoo Pinjalle, ettei oikaista liikaa. Vaihda suuntaan ja verkkalaukkaa vielä tällekin puolelle.
- Nyt Pinja lämmennyt, joten jatketaan harjoitustavissa. Tule hieman uran sisäpuolelle ja leikitään, että olet kouluradalla. Pinja kulkee hyvin suorat ja oma istunta säilyy, käsi ei lähde menemään reisille vaan pysyy ylhäällä.
- Vahvempi ulkopohje, ettei Pinja hakeudu takaisin uralle, vaan sinä päätät suoran uran.
- Sitten käyntiin ja ja sama juttu. Nyt voi istunnalla säädellä käynnin pituutta. ja tosiaan yritä tuntea, että tuntuma ohjaan on tasainen ja Pinja kävelee suorana. Hyvä, alkaa olemaan oikein nätti muotokin!
- Suunnanvaihdon jälkeen ota vielä isoa kevyttä ravia uralla ja sama juttu, että kulmia ai oiota ja tunnet suoristuksen kulman jälkeen. Oikein hyvä, pidä sama rauha loppuravien ajan ja vähitellen anna Pinjan venyttää kaulaa eteen!
Klo 14-15 Yksäritunti (HeC-HeB) 1os.
Salma - Bliss
- Blissin kanssa tehsään eniten ravia ja käyntiä, sekä pientä laukkapätkää, jos poni jaksaa.
- Nuorissa hevosissa on parasta se pehmeys, se että ne kulkevat oikein päin, jos niitä e lähden pilaamaan tai vetämään.
- Kevyttä ravia ympäri kenttää ja ohja saa olla länkkärimäisen pitkä. Ponin täytyy saada hakea tasapaino itse ja se joutuu käyttäämään siihen kaulaa.
- Tule pääty-ymyrät ja niin että vain kevyt asetut, pehmeä houluttelu sisään ja kun poni tekee, myötää heti ja kiitä äänellä. Jalat voivat tulla vielä eri uraakin pitkin, tärkeintä, että poni nyt reagoi perusapuihin yhteen kerrallaan.
- Ota sitten seis ja käyntiä. Hae ensin käynti pitkäksi ja rennoksi ja siinä voi vähän ottaa ohjaa kiereäämmälle tuntumalle. Muista myödätä ja taputella ponia. Kuiten huomaa, takaosa nousee heti, kun sen tekisi mieli siirtää takajalkoja enemmän alle, mutta ei ole vielä voimaa ja osaamista, päästä silloin taans vähän pitemmäksi ja tee näitä "kokoamispäivtkiä" muutaman kerran kierroksessa.
- Otetaan sitten laukkaa, tee nosto ravin kautta, näin se on luonnollisempi nuorelle hevoselle. Ylimyötää isisäohjaa, jotta se saa pidettyä noston tasapainossa. Hyvä! Pidä laukka uralla perusistunnassa niin kaukan kuin Bliss jaksaa, jos se väsähtää, ota heti piemeästi käyntiin ja pieni pätkä pitkillä ohjilla käyntiä.
- Sitten sama toiselle puoelle.
- Bliss pysyy melko suorana pitkillä sivuilla, mutta ei taas jaksa lyyille sivuille suoristua. Tätä voi jatkossa treeanata että alat enemmän ja enemmän pyytää kulman jälkeen avuilla ponia suoraksi.
- Ravuissa patempi suoruuden kanssa, siinä pikkuhiljaa enennän aktvoitava takajalkoja mukaan.
- Oikein kiva poni ja kivaa työskentelyä, vaikka hyvin perusasioita nyt haetaankin.
Salma ja Bliss tulossa maneesiin edellisen tunnin loputtua. Voi Bliss-parkaa kun jää yksin isoon maneesiin! Onneksi Lola jäi kävelemään lopulta Hilpan kanssa maneesille tunnin ajaksi.
Klo 15-16 Yksäritunti (HeA - VaA) 3os.
Lydia - Iisi
- Iisiä en ole ennen nähnytkään liikkeessä, joten lähdetään kevyessä ravissa liikkeelle. Jalka voi olla hieman rennompi ja joustaa enemmän liikkeen mukana. Säätele kevennyksellä ravia, välillä isompaa ja pienempää ja ota mukaan pääty-ympyröitä. Ympyrät voi ratsastaa suoralla hevosella alkuun, jotta taipuminen ei lähde heti kaulasta. Ulko-ohje saa olla hyvin tukeva ja pieniä puolipidätteitä voi tehdä.
- Siirry käyntiin ja voidaan tehdä suoristusta volttien kautta. Volteilla hevonen taipuu ja uralle tullessa suorista hevonen. Kun hevonen on suora, ota pysähdys. Tämä on hyvä tapa arvioida myös miten hevonen ehtii suoristua ja pysähdyksessä sen myös hyvin näkee.
- Nyt Iisillä jää takajalat aavistuksen vielä uran sisälle pusähdyksessä, joten se kertoo, että etuosa johtaa. Keskitykin nyt ratsastamaan takaosaa ja "tähtäämään" takajalat halutulle uralle.
- Noin, nyt paranee koko ajan. Siirry sitten harjoitusraviin ja kun Iisi on suora, nosta laukka. Rento jalka ja pidä Iisi uralla. Istuntaa tiivistämällä hae hieman kootumpaa laukkaa.
- Varsinkin vasemmassa kierroksessa pysyy Iisi suorana. Voit tehdä vastalaukkapätkiä hieman uran sisäpuolella, ota aina välillä käyntiin ja siitä nosto. Tarkistetaan, että nostava pohje on läpi ja Iisi keskittyy. Oikein mukavannäköisiä nostoja!
- Loppuun isoa ravia ja hyvä tahti! Tunne kuinka Iisi vastaa molempiin ohjiin, oikein pehmeältä näyttää nyt! Jatko varten paljon siirtymisiä ja lyhyitä pätkiä keskittyen suoruuteen. Varsinkin vasenta puolta kannattaa venyttää vasta-asetuksilla ja isoilla ympyröillä.
Edith - Agi
- Agin kanssa lähdetään hakemaan rentoutta, se on ollut hyvin jännittynyt viimeaikoina. Pidä tasainen käsi ja anna Agin ravata pitkänä. Agi on vino oikealle ja se usein kiristyy vasemmassa kierroksessa, kun ei jaksa vielä käyttää vasenta takasta niin tukevasti. Vasemmassa kierroksessa voitkin vähän asettaa sitä sisälle, jotta ulkokylki venyy ja meno alkaa näyttää tasapainoisemmalta.
- Agin kaltaiselle notkealle hevoselle on hyvä tehdä avaavia liikkeitä, esim. pohkeenväistöä ja voitkin tehdä muutaman väistätyksen uralta sisään ja ulos. Uralla suoristus ja pieni pätkä ravia etten. Kun Agi rentoutuu, ota takaisin käyntiin ja sama uudestaan. Käyntiin siirtymisessä pidä huoli, että suoruus säilyy.
- Nyt kun ravi sujuu, voidaan ottaa laukkaa. Agi helposti kuumuu ja jännittyy laukassa, joten nyt haetaan vaan hyvää suoruutta ja keskittymistä. Ratsasta jokainen askel eteen, mutta tukien sisäpohkeella. Sisäohja myötää ja ulkoa pehmeä tuki. Oikein hyvä, nyt Agi hakeutuu jo mukavan pyöreäksi.
- Tee siirtyminen keskellä pitkää sivua raviin ja ajattele ravia eteen koko suoran loppuun asti. Hieman heitti nyt päätä sisälle siirtymisessä ja jännittyy. Kokeile uudestaan.
- Parempi, mutta kuumenee näistä siirtymisistä. Jatka suoralla uralla harjoitusravissa ja voit tehdä väistöjä ja suoristuksia niiden jälkeen taas uralla.
- Näyttää jo paljon paremmalta. Ota pieni käyntipätkä ja loppuravit keventäen, oikein rentona!