Post by Anne on Dec 19, 2015 19:30:50 GMT 2
3 tuntia kinkusulattelua kouluratsastuksen tiimoilta. Toivo heppaa! Joulutoivetunti! Ilmoittautuminen 24.12. asti!
klo 14-15
jatko - heC
4/6
Pyry - Rokki
Wenla - Elmo
Clara - Loeke
Sandra - Rotta
- Tänään jokainen saa keskittyä istuntaan. Otetaan heti alkuun jalustimet pois jalasta ja haetaan hevosille reipas käynti. Keskittykää pitkään jalkaan, joka on hevosen ympärillä.
- Pyry, nojaa hieman taakse ja avaa lantiota. Ihan rennosti vaan. Rokki on vähän tahmaisempi, jos siellä selässä jännittää, joten yritä vaan olla rento.
- Sandra voi heti alkuun pyytää Rotalta isompaa käyntiä. Se helposti tekee alkuun sen, että jää vähän jumittamaan lyhyttä askelta ja kun antaa pohjetta, se protestoi ja helposti heittää takaosaa ilmaan. Eli rento reisi, mutta nopea alapohje.
- Clara, Lekalla saat pitää pohkeen todella lähellä kylkiä. Eli rento jalka ja alapohje pitäisi olla lähellä, ilman, että jäät puristamaan. Tämän on usein vaikeaa ja vaatiikin paljon harjoittelua.
- Wenla, saat pyytää Elmoa melko tiukoin avuin liikkumaan. Elmolla on kaksi moodia, jossa se menee. Eli vähän sellainen tahmea Gitta-moodi ja sitten alta pois juoksu -moodi. Tänään olla näköjään tahemalla moodilla. Joten silloin erityisesti rento reisi ja nopea pohje.
- Tehdään tähän loivaa kolmikaarista kiemurauraa ja lyhyille sivuille voltit. Saadaan hevosia asettumaan. Ja muistaahan kaikki loivan kiemurauran idean? Eli käyään kentän keskellä kiemurauran keskimmäisessä kohdassa, asetus ja taivutus vaihtuvat kaarien välissä.
- Kun hevoset ovat levänneet pitempään tai olleet lomilla, on usein hyvä aloittaa käynnillä. Mutta käynnin täytyy olla laadukasta. Isoa ja tentoa, jotta hevonen alkaa käyttää lihaksiaan oikein. Nyt näillä taivutuksilla haetaan hevosille verryttelyä ja samalla testataan kuuliaisuutta. Ja kukaan ei unohda pitää huolta omasta istunnastaan ja rennostaa reidestä.
- Sandra, muista pitää ulko-ohjasta tuki ja vähän rohkeammin saaat ratsastaa.
- Pyry, etukeno! Nojaaa hieman taakse.
- Pikkihiljaa jatketaan samaa harjoitusta ravissa. Voi laittaa jalustimet jalkaan ja keventää, jos se tuntuu mukavammalta.
- Nyt ravi pitää pitää maltillisena ja tässä on nyt monta juttua, joita täytyy tehdä. Kulman ratsastus ja loiva kiemuraura ja sitten kulma ja voltti. Tämä tehtävä on helppo b-radassa kn specialissa, ja aika haastava usein saada varsinkin kiemuraura sujuvaksi. Moni ratsastaa sen pelkästään tienä, mutta tarkoitus olisi saada hevonen taipumaan ja asettumaan kissamaisen notkeasti näissä kaikissa kohdissa. Vaatii siis jo kaikkien apujen hallintaa ja hevosen olemista kuulolla. Toisaalta tämä on myös hyvä tehtävä, jossa haketaan hevosta avuille.
- Clara, nyt Loekella lyhyempi ohja ja hidasta hieman ravia. Valmistele jokainen tehtävä puolipidätteellä ja ratsasta selkeästi pohkeesta.
- Wenla, muista ei kaivamista! Vaan taas selkeät, nopeat avut. Voltilla ota enemmän asetusta sisään. Samalla pidät ulko-ohjan tiukkana. Raippa valmiina, jos Elmo yrittää tahmata.
Tehtävä osoittautui melko haasteelliseksi molempiin suuntiin. Välikäyntien jälkeen otettiin vielä laukkaa.
- Tullaan kaikki keskiympyrälle ja nostetaan laukka välimatkojen mukaan. Nyt keskitytään omaan istuntaan ja rentoon reiteen taas. Laukassa se on helpompaa kuin ravissa, joten jalustimet pois, jos uskallatte. Käsi pysyy siististi paikallaan ja annatte laukan keinuttaa.
Tämä sujui melko hyvin, vaikka Rotta protestoi taas nostoa ja Loeke meinasi kiihdytellä. Oikein mukavaa työskentelyä kaikilta!
klo 15-16
heB
5/6
Inkeri - Netta
Emmy - Frank
Robert - Harry
Pihla - Loeke
Jutta - Windi
- Aloitellaan pikkkuhiljaa ja kerätään ohjat tuntumalla. Ratsastetaan hevoset eteen-alas -muotoon. Haetaan iso ja letkeä käynti ja pyydetään, että hevoset työntäisivät takaa eteen.
- Vähitellen lisätään tehtävään loiva kiemuraura molemille pitkille sivuille. Haetaan asetus ja taivutus aina oikeen suuntaan ja katsotaan, että heppa vastaa apuihin.
- Emmy, saat pyytää lisää käyntiä pohkeella. Frankilta jää ne takajalat helposti talliin ja niitä saa todella ratsastaa mukaan.
- Inkeri, pidätteet istunnalla ja käsi rauhassa. Anna Netan venyttää alas. Ratsasta kulma tehokkaammin, viet sen poin ihan syvälle kulmaan, etkä päästä sitä luistamaan.
- Pihla, Loeke on jo edellisellä tunnilla lämmennyt, joten saat jo puutää kunnon taipumista. Vaikka hevonen on pitkänä, täytyy sen silti olla avuilla. Pelkkä kaula ei saa taipua, vaan pohkeesta ratsastat runkoon taipuisuutta.
- Robert, enemmän turpaa vielä eteen. Uskalla ratsastaa Harryä reippaammin. Huomaan, että ajattelet säästäväsi paukkuja "kunnon ratsastukseen" ja tehtäviin. Tämä on nyt se meidän oikea tehtävä tällä tunnilla. Jos ei tästä kunnialla selvitä, ei me tehdä muutakaan!!
- Jutta, Windiä saa myös pyytää reippaasti ja määrätietoisesti. Pidät oman istunnan vakaana ja asetuksen, kunnes se tulee läpi. Jos Windin päästää luistamaan, se luistaa kyllä koko tunnin.
- Alkaa näyttää hyvältä! Annetaan kierroksen ajaksi ohja pois, pitkäksi ja ratsastetaan tehtävä istunnalla ja pohkeella isossa käynnissä. Sitten ohja taas tuntumalle ja etee-alas -muodossa jatketaan.
- Jokainen pitää huolen, että käynti ei jännity tai lyhene, kun ohja otetaan tuntumalle. Sama rentous säilyy, mutta takaosaan tulee enemmän työntöä, nyt kun hevosella on paikka, eli ohja, jota kohden työntää.
- Samassa käynnissä jatketaan, jätetään kiemuraura pois ja lisätään voltteja. Nostetaan hevosten muoto ylemmäs. Jos hevonen jännittyy, sitä voi vähän ratsastaa kootummassa asennossa läpi, sitten taas pitemmälle muodolle. Jos pysyy rentona, sitten voi jatkaa korkeammassa muodossa.
- Emmy, pidä huoli, ettei Frank painu taas kuolainta pakoon. Enemmän pohjetta, käsi ratsastaa eteen.
- Robert, hyvä kokoaminen oli hetken, mutta sitten Harry puri hieman kiini kuolaimeen. Pidä se työssä ja yllätää se raaminmuutoksella.
- Jutta, vielä saat pyytää etenkin volteilla taivutusta sisään ja odotat sitä myötäystä.
- Loeken kanssa, Pihla, yritä itse pysyä rentona, vaikka hevosta nostetaankin ylemmäs. Pienet pidätteet vatsalihaksista, jalka pitkänä. Hevosella täytyy olla mukava olo myös ratsastajan puolesta.
- Pikkuhiljaa siirrytään kevyeeseen raviin. Voitte päästää taas hevosia pienesti auki ja annatte niiden ravata selän läpi. Mahdollisimman iso, mutta rytmikäs ravi.
- Jutta, voit päästää Windiä vähän pitemmäksi ja annat sen rentoutua. Siinä on tamma, joka aistii vähäisenkin yliyrittämisen, joten pysy itse vakaana.
- Emmy, vielä pohjetta ja iso kevennys. Se ravi on alkuun aikamoista kamelinkyytiä, mutta kun ratsastat sitä isommaksi, se itseasiassa muuttuu kivemmaksi.
- Kun hevoset ravaavat hyvin eteen, jatketaan molemmilla pitkillä sivulla väistättäen loivasti uralta sisälle ja takaisin uralle. Jokainen tarkistaa, ettei hevosen kaula käänny, vaan ensin haetaan asetus läpi, vasta sitten pohje antaa käskyn väistää. Jos hevonen ennakoi, ratsastatte asetuksessa eteen niin pitkään, että kuuntelee. Muoto saa olla vielä melko pitkä. Nyt olisi tarkoitus avata hevosen liikeratoja sivusuunnassa. Oma kevennys pysyy keskellä ja keskivartalosta lähtee hyvä tuki.
- Pihla, Loekella katsot, ettei se heitä toista puolta tyhjäksi ja käännä kaulaa. Tässä tulee se eteenpäin ratsastavan pohkeen idea. Kyse ei ole vauhdista vaan siitä, että imee kohti ohjaa. Pohje sanoon naps naps ja käsi on paikallaan. Sitten asetus. Ratsastat eteen. Hyvä. Ja nyt pyydät väistämään sivulle. Muutama askel laadukasta väistöä, sitten hetki suoraa. Imu molemmilla ohjilla. Ja sitten toiseen suuntaan.
- Robert, hieman enemmän aktivointia takaa Harrylle. Nyt huomaat, että se jää hieman hitaaksi sieltä ja pari kertaa kompuroi, kun pitää lähteä väistöön. Ajattele enemmän moottoria taakse. Ja vaikka aivan loiva väistö, se on kuitenkin niin iso hevonen, että jos siellä on yhtään jumia näin alkuun, liike voi olla sille vaan kertakaikkisen mahdoton. Sama idea, kun menet aerobik-tunnille, niin kun hypitte haarahyppyjä, niin ne aluksi voivat tuntua jäykiltä ja helpottuvat, kun niitä muutaman kerran tekee... Paitsi et varmaan käy aerobikissä..? Juu.
- Vaihdetaan suuntaan ja taas hyvää ravi eteen, josta pikkuhiljaa kootaan hevosia ylös. Tehdään 12-metrin voltteja ravissa ja voltilla ratsastatte takaisa alle. Varsikin sisätakasen kanssa eli sisäpohkeen kanssa saa olla tarkkana. Kenekään hevonen ei rullaa alas tai käännä turpaa taakse. Ajattelette ETEEN ja hevosen etuosaa ylös! Käden voi laittaa vaikka hieman ylös sään yläpuolelle, jotta kenellekään ei tule mieleen houkutella niitä niskasta "läpi". Keskitymme ainoastaan takaosan tuontiin alle.
- Inkeri, Netta näyttää melko hyvälle. Pienet puolipidätteet vielä läpi, jottei se kipitä alta pois.
- Emmy, nyt oikeesti saat laittaa sen alapohkeen töihin. Frank on löysä kuin kastemato. Keräät ne ohjat 15 senttiä lyhemmiksi ja sitten vaan ratsastat eteen. Vaikka ensin kiitoravia, kunhan se spagettipeppu sieltä aktivoituu. Sitten voltille ja muistutat raipalla sitä sisätakasta, että pitää nousta. Käsi ei viipellä alas, vaan pysyy sään yläpuolella! Ja nyt ratsatat tunnin loppuun tällä asenteella.
- Jutta, muistat ulko-ohjan tuen ja alapohje vähän lähemmäs, jottet paukuta Windiä turhaan. Pohje käy vaan silloin kun sitä tarvitaan.
- Roberta paranee, nyt Harryn takaosa on jo paljon paremmin töissä. Oma istunta säilyy ja edelleen kaikki KEVENTÄÄ! Oikeasti harjoitusraviin ei voi istua, ennen kun hevonen työskentelee selän läpi kunnolla. Nyt Harry on lähimpänä, Nettakin näyttää ihan hyvältä, Windi paranee, Frank paranee.
- Pihla saa Loekilla kanssa ottaa nyt tiukemman asenteen. Joka voltilla se vähän livistää. Työntää lapaa edelle tai heittää takaset pois käytöstä. Tulet nyt yhden voltin van asetuksella. Keskityt siihen, että se ravaa kohti tuntumaa ja tekee voltin jota kuinkin. Käsi ajattelee eteen, et jää vetämään. Pohje, puolipidäte, pohje. Hyvä! Sitten vähitellen alat ajatella, että hevonen voisi vaikka taipua voltilla. Et tee mitään kuitenkaan. Ajattele taipumista. Noin! Lousku heti rentoutuu. Sitten pyydät taivutusta. Johdat sisäkäden sisään ja ratsastat sisäpohkeella. Et päästä sisäohjaa pois, ennen kun heppa tulee läpi. Näin. Sitten tarkistat, että ulko-ohja on tuella. Hyvä. Sitten myötäät aivan millin sisältä ja naps, heppa tulee läpi.
- No niin, loppuun vielä laukkaa. Aloitetaan kootulla laukalla ja saatte omaan tahtiin päästää hevosia eteen-alas. Lopuksi vielä annatte aivan pitkän ohjan laukassa, ja pieni pätkä ravia. Sitten pitkät loppukäynnit.
- Oikein hyvää työtä kaikilta!
klo 16-17
heB-A
6/6 T
Däni - Kurbus
Anni - Kössi
Kuura - Venna
Cella - Tollo
Fiia - Aristo
Mikaela - Myntti
- No niin! Hevoset ovat lomailleet! Te olette lomaillet! Ja kaikilla on rasvakerrosta tuhottavana! Ehkä.., aloitin kolmannen tunnin paasaukseni.
Ilmaiset jouluoman tunnit eivät inspiroineet minua, mutta olihan se hyvä, että hevosetkin pysyisivät vireessä vuodenvaihteen yli. Tunnit kun alkaisivat pian. Ja olivathan hoitajat bonustuntinsa ansainneet.
- Tänään treenataan kunnolla koulua. Luvassa on temponmuutoksia ja kaikkien lemppareita pohkeenväistö-sulkutväistö -vaihtareita.
- Ja kaikilla on kannukset, niin kuin tuntilistalla oli pyydetty. Aloitetaan alkuverkalla käynnissä. Kyllä, tiedän miten kiva olisi usuttaa hevonen isoon raviin ja kevennellä kevyesti siellä selässä. MUTTA lämmittely käynnissä on usein paljon haastavampi. Paljon enemmän tarvitaan pohjetta ja kuuliaisuutta hevoselta, että lähteevät tulemaan avuille.
- Aloitetaan eteen-alas -muodossa hakemaan rentoa, mutta TAHDIKASTA, käyntiä.
- Ohjastuntuma säilyy ja hevonen työntää jo heti takaa eteen. Kohti ohjaa, niin että turpa osoittaa eteen ja kohti maata.
- Tehdään pääty-ympyrät tässä käynnissä, niin että hevonen venyttää ulkokylkeä ja niin että ohjastuntuma on kuitenkin sellainen, että ulkolapa pysyy kontorollissa. Tämä on yllättävän vaikeaa.
- Fiia saa hieman laskea kättä, Aristo ei ole tottunut korkeaa koulukäteen, ja sitä saa aika paljon johtaa. Ulkopohke pysyy edessä ja pitää etuosan kurissa.
- Tässä täytyisi päästä sellaiseen moodiin, että hevonen alkaa pärskimään, käyttää vatsalihaksiaan ja nostaa selkäänsä.
- Mikaela, vielä tahdikkaammin Myntin takasia eteen. Oma istunta säilyy pystyssä, vaikka hevosen pää lähtee alas. Pohje tahdittaa ja sisäohjasta heti myötäys, kun tuntuu, että Myntti tulee vähänkin läpi. Se on vähän sellainen on-off -hevonen ja tärkeintä olisi saada se heti on-moodiin. Erityisen tarkka se on pehemydestä: Myntti vetää vastaan niin kauan kuin sitä vedetään, mutta kun se tekee jotain ja tottelee, täytyy sitä heti kiittää myötäyksellä.
- Cella, tämä on Tollolle helppoa, se on tottunut lämmittelemään etee-alas -muodossa, mutta katso, ettei se lähde kiirehtimään. Käynti säilyy letkeänä ja tiikerimäisen pehmeänä. Ei puolikkaita raviaskelia, vaan isoa käyntiä.
- Anni, Kössin kanssa saa ratsastaa melko elävällä kädellä. Niin, että hieman liikuttelet sormia ja teet melko selkeitä pidätteitä ohjasta. Kössi jää helposti vetämään suusta ja se täytyy pitää sieltä eläväisen ihmettelevänä. Sitten myöhemmin haetaan sen kanssa näennäisen tasaista tuntumaa, fakta kuitenkin on, että se on sen verran jässikkä hevonen, että sieltä edestä täytyy ratsastaa keskimääräistä enemmän.
- Kun hevoset tuntuvat hyviltä, aletaan nostamaan niitä kootumpaan muotoon. Edelleen käynnissä. Voitte tehdä 12-metrin voltteja ja pitkillä sivuilla loivaa kiemurauraa. Voi ottaa myös pohkeenväistöpätkiä, jos tuntuu, että tarvitsee avata hevosen lapoja. Edelleen käynti säilyy, hevosta ratsastetaan! Tiedän, että lönköttely ja "lämmittely" kevyessä ravissa tuntuisi nyt autuaalta, mutta ette pääse sinne vielä.
- Fiia, voit tulla nyt kolmikaarista hieman ylitaivuttaen, jotta Ari alkaa käyttää vatsalihaksiaan. Se taipuu niin näennäisesti kaulasta, mutta runko on uskomattoman pökkelö ja siitä seuraa, että takaosa jää hieman hitaaksi. Ylitaivutuksessa aktivoidaan taivutuspuolen sisätakasta, jolloin se astuu sillä enemmän alle. Samalla ulkotakanen ottaa isompaa askelta. Tämä on hyvin vaativaa Aristolle ja vaikka se heittelisi päätään ja protestoi, jatka määrätietoisesti. Voit varsinkin vasenta takasta auttaa raipalla hieman.
- Kuura, saat Vennan kanssa hakea enemmän rauhaa. Se kokoaa helposti ja muuttuu pörhelöksi, mutta koottu käyntikin pitää olla rauhaisaa ja mukavaa katseltavaa. Ei mitään puolipassagemaista steppailua kaula kaarella. Muista työstää kulmat ja harkitut tiet. Kulmissa ulkopohje voi olla hieman edessä ja varmistaa, ettei lapa luiskahda ulos. Voit pitää alkuun kättä juuri noin, vähän kaulalla. Kun työskentely paranee, voit vähitellen nostaa käden enemmän ylös kouluratsastajamaiseen asentoon,
- Ja Cella rentouttaa reiden ja ratsastat Tolloa ylemmäs. Juu, se on estehevonen ja on tottunut menemään kuono hieman luotiviivan takana tällaisissa harjoituksissa. Nyt kuitenkin tarvitaan sitä, ette se hakee nokkaa eteen, nousee sieltä tuntuman takaa ja työskentelee takaosallaan. Eli käsi rauhassa, hieman ylhäällä. Oma ajatus koko ajan, että hevosen turpa eteen, kaulan muodolla ei ole mitään merkitystä. Istunta säilyy vatsalihaksista niin pystyssä, että sen vaikutus pohkeen kanssa on takaosaan. Ja nyt kun Tollo nostelee jalkoja ja kuopii, niin se on hyvä merkki. Silloin avut menevät läpi, sen pääkoppa ei vielä vaan pysy matkassa ja siksi protesti. Heti kun se tulee läpi, paljon kehuja äänellä.
- Daniel, Kurtun kanssa täytyy muistaa, että sei ei osaa kaikkea, kuten varmaan huomaat. Siksipä heti parinkin onnistuneen väistöaskeleen jälkeen suoristus ja kiitos. Aika hyvin sillä on nyt ajatus eteen, vähän voit tehdä nostavia ohjasotteita, että se Kuutti tajuaa ylös. Sellainen morrismainen kevyt ja korkea käsi.
- Hienoa, alkaa käynti näyttää melko hyvältä. Sitten siirretään hevoset raviin. Haetaan heti keskiravin omainen kevyt ravi, jotta mikään hevosista ei jää pohkeen taakse ja liikuu takaa eteen kohti ohjaa.
- Anni, Kössin kanssa tarkkana taas, ettei se jää vetämään. Löysäät ohjaa ja pidä huoli, että oma istunta pysyy pystyssä eikä ilmaannu mitään kikkailua kevennykseen. Katse eteen!
- Cella, rauhallinen kevennys ja anna Tollon liikkua. Sen liike on todella magee, kun se ravaa oikein, mutta sun pitää uskaltaa antaa mennä. Ajattele, että menisit Windillä extra-lisättyä ravia, niin päästään Tollon keskiraviin.
- Mikaela, Mynttihän innostuu! Jos sen tamman saa pärskimään ja heittelemään päätä, olet tehnyt jotain oikein. Siinä on hevonen, joka suurimman osan tunneista kulkee jäykkänä kuin kuin,... en keksinyt hyvää vertausta, joten piilotin kesken jääneen lauseeni epämääräisiin yskäisyihin. Raskausaikana aivotoiminta ei enää ollutkaan niin johdonmukaista, ja mieleeni tulvivat vertauskuvatkin olivat kyseenalaisia. - Niin, niin -- että jos se haluaa vähän ilakoida, niin anna. Ottaapahan oman moottorin käyntiin.
- Daniel, Kurtulla pidätteitä etenkin ulkoa. Katso, ettei se lähde kiirehtimään. Nyt pää on hyvin ylhäällä ja selkäranka aika hyvässä asennossa. Sen rakenne kun ei ole optimaalinen kulkemaan täydessä kootussa muodossa. Tuosta kun niska vielä hieman rentoutuu saadaan se melko kauniiseen muotoon, mutta nenä jää silti luotiviivan eteen. Mikä on ihan hyvä sille. Mutta se on nyt enemmän hevosen pääkopan juttu. Kuuttihan on ihan ihmeissään, joten anna sille aikaa. Volteilla voit vaikka pyytää kootumpaa ravia ja erityisesti istunnasta ratsastaa. Lapojen kanssa tarkkana, se on tunneilla osoittautunut melkoiseksi pakenijaksi juuri niiden kohdalta.
- Istutaan alas harjoitusraviin ja tehdään siksak -väistöä uralta pois ja takaisin. Aloitetaan pohkeenväistöllä. Edelleen saa pitää ison ravin, onhan kyseessä avaava liike.
- Fiia, enemmän pohjetta, ettei Ari painu edestä luotiviivan taakse. Ja jos se taas protestoi väistöä, anna protestoida. Oma käsi rauhassa ja ratsastat väistöä kuin sulla ei ois huolen häivää. Ajatus eteen, vaikka Ari ottaisikin suoraan sivuaskeleita. Sitten suoristus ja asetus sisään ja väistö takaisin uralle. Tähän suuntaan parempi, mutta pidä huoli, että uralle asti tehdään mitä käsketään.
Kun pohkeenväistöä ravissa oli teht hetki, otettiin välikäynnit. Samalla selitin pohkeenväistö-sulkuväistö -tehtävän apuja.
- Eli nyt tullaan koko lävistäjä pohkeenväistössä ja noin puolessa välissä tehtävää muutetaan väistö sulkutaivutukseksi. Tämä on apujen koordinoinnin kanssa jo hieman haasteellisempaa, joten se, että hevonen tekee mitä pyydeetään, täytyy teillä olla omat avut ja niiden ajoitus hyvin hallussa.
Pohkeenväistössä avuthan tulevat rytmeitttäin:
Asetus liikkeestä pois
Ulkopohje väistättää askel kerrallaan. (Pohje pysyy normaalisti paikoillaan, mutta, jos hevonen esim. jää hitaaksi takaa, siirretään pohje taaemmas).
Sisäohja pitää kaulan suorassa ja tekee puolipidätteitä. Eri aikaan, kuin ulkopoje käytetään!
Sisäpohke on siellä misää kulloinkin tarvitaan. Toimii jarruttavan seinänä sivusuunnassa JA ratsastaa eteen.
Paino on menosuunnan istuinluulla hieman enemmän.
ETUOSA JOHTAA, HEVONEN ON SUORA.
Sulkuväistössä:
Sisäohja asettaa hevosen kohti liikettä.
Ulko-ohja tulee ja pitää ulkolavan hallussa.
Ulkopohje kääntää hevosen eri uralle kuin takaosan, eli on edessä.
Sisäpohje pysyy paikallaan tai liikkuu tukevasti sinne minne tarvitaan. JA ratsastaa eteen.
Paino on voimakkaasti sisäistuinluulla.
ETUOSA JOHTAA, OTSA ON KOHTI MÄÄRÄNPÄÄTÄ. HEVONEN ON TAIPUNUT JA JALAT KULKEVAT 4 URAA PITKIN.
Käytännössä pyydämme siis suoraa hevosta taipumaan, tässä vaihdoksessa. Se on hyvä lähtökohta lähteä harjoittelemaan. Homma onnistuu, kun ette yritä liikaa.
- Tullaan käynnissä. Ohjat tuntumalle, kootaan hevoset ja aloitellaan.
- Anni, varo, ettet jää pusertamaan pohkeella, vaan haet naps naps - askel kerrallaan Kössiltä väistöä. Kun sitten pohkeenväistö sujuu mallikkaasti, haet taivutusta liikkeen suuntaan. Enemmän saat ulkopohkeella ratsastaa ulkolapaa liikkeen ympäri. Ja muista selkeät, leikkisät ohjasotteet. Nyt Kössi on aika korskeena ja melko pehmeänä suusta. Pidä se tuossa mielentilassa.
- Kuura, kättä eteen ja istu rennommin Vennan ympärillä. Pitkät jalat ja lähellä hevosta. Vennaa ei voi ratsastaa issikkamaisesti pohkeet irti, vaan se vaatii tuntuman, että pysyy hasnkassa. Rauhoita pohkeenväistö ja pidätä menosuunnan ohjasta. Nopea nyrkinpuristus ohjasta ja päästö. Venna melko hyvin väistää pelkästään "ajatuksella", joten pohje saa olla lähellä, mutta rauhallinen ja pehmeä. Ei nopeita nykäisyjä. Ja käytä koko pohje, paina lantiosta alkaen, yläpohje eli reisi tekee työtä myös. Sitten siirtyminen sulkuväistöön, rento asetuksen vaihto ja enemmän painoa sisäistuinluulle. Aika hyvä! Ja rauha pysyy.
- Kuutilla vähän enemmän pohkeenväistössä eteen, Daniel. Sitten pyydät taivutuksen. Oma napa tiukkana, noin just, ratsasta taivutuksen vaihto istunnasta ja painosta. Erittäin hyvä. Käytä taivtutuksen siäpohje takana, ettei takaosa tule liian eteen. Mielummin nyt loivaa taivutusta, kuin liikaa yrittämistä. Vähän se protestoi, kun on vaikea asia pienelle. Mutta heti taas parin hyvän askeleen jälkeen suuri kiitos ja vaikka pitkin ohjin ennen seuraavaa kertaa.
- Cella, nyt on Tollolla melko hyvä rytmi. Pidä tämä ja oma rauha. Sitten siirryt sulkuväistöön ja sama rytmi säilyy. Oma ulkopohke rauhassa, älä jää kaivamaan kannuksella. Vapaat eteen, istunta pystyyn ja kun siirrät painon, varo, ettet tee klassista virhettä eli taivuta kylkeä, jolloin paino siirtyykin päinvastaiselle kannikalle. Tollo selkeesti luulee, että pitäisi nostaa laukka nyt kun pitäisi mennä sulkua. Silloin sisäpohjetta kevyemmäksi, ja seinämäisemmäksi. Ja ulkopohje selkeesti ratsastaa ulkolapaa käynnin tahdissa.
- Fiia, Aristolle vähän parempi tempo käyntiin. Se ei saa jäädä pohkeen taakse odotteleman, että milloin tapahtuu ja mitäkin. Sama idea kuin alkulämmittelyssä, hevonen heti avuille.Taas pohkeenväistössä keskityt ratsastamaan eteen. Melko loivaa väistöä siis, sitten taivutus sulkuväistöön. Edelleen eteen, takaosa ei saa poikittaa. Pidä raippa siellä vaikka tukena, ettei Ari lähde ylityöstämään sisätakasella. Uralle aseti näin. Ja suoristus ennen kulmaa on hallittu. Ei lässähtänyt "selvittinpäs tästäkin" vaan yksi osa harjoitetta, kuten seuraava kulma myös. Ariston perisynti on juuri tuo lyhytjännitteisyys. Eli pitäisi jaksaa työskennellä homma loppuun.
- Mikaela, nyt Myntti on hyvässä tempossa ja aika mukavannäköistä on pohkeenväistö.
Pyöreämahainen Myntti kulki nätissä raamissa ja näytti sellaiselta supermammalta tummassa, kiiltävässä karvassaan, että.
- Oma käsi taas rauhassa, kun siirrät sulkuun. Katse sinne lävistäjän loppuun ja irti tamman niskasta. Tällä tasolla kun ratsastetaan, pitää se hevosen moodi jo tuntea ilman katsomistakin. Enemmän vielä taivutusta etuosasta, voit rohkeammin käyttää pohjetta ja pyytää napakasti. Jos Myntti lähtee kiirehtimään, niin se kokeilee. Mutta ainakin saat tilaisuuden pidättää heti ja se on aktiivinen.
Jatkoimme harjoitusta molempiin suuntiin ja lopuksi vielä ravissakin. Tunnin loppuun otimme vielä rentoa eteen-alas laukkaa ja isoa käyntiä (kaikkien lempparia.... ).
klo 14-15
jatko - heC
4/6
Pyry - Rokki
Wenla - Elmo
Clara - Loeke
Sandra - Rotta
- Tänään jokainen saa keskittyä istuntaan. Otetaan heti alkuun jalustimet pois jalasta ja haetaan hevosille reipas käynti. Keskittykää pitkään jalkaan, joka on hevosen ympärillä.
- Pyry, nojaa hieman taakse ja avaa lantiota. Ihan rennosti vaan. Rokki on vähän tahmaisempi, jos siellä selässä jännittää, joten yritä vaan olla rento.
- Sandra voi heti alkuun pyytää Rotalta isompaa käyntiä. Se helposti tekee alkuun sen, että jää vähän jumittamaan lyhyttä askelta ja kun antaa pohjetta, se protestoi ja helposti heittää takaosaa ilmaan. Eli rento reisi, mutta nopea alapohje.
- Clara, Lekalla saat pitää pohkeen todella lähellä kylkiä. Eli rento jalka ja alapohje pitäisi olla lähellä, ilman, että jäät puristamaan. Tämän on usein vaikeaa ja vaatiikin paljon harjoittelua.
- Wenla, saat pyytää Elmoa melko tiukoin avuin liikkumaan. Elmolla on kaksi moodia, jossa se menee. Eli vähän sellainen tahmea Gitta-moodi ja sitten alta pois juoksu -moodi. Tänään olla näköjään tahemalla moodilla. Joten silloin erityisesti rento reisi ja nopea pohje.
- Tehdään tähän loivaa kolmikaarista kiemurauraa ja lyhyille sivuille voltit. Saadaan hevosia asettumaan. Ja muistaahan kaikki loivan kiemurauran idean? Eli käyään kentän keskellä kiemurauran keskimmäisessä kohdassa, asetus ja taivutus vaihtuvat kaarien välissä.
- Kun hevoset ovat levänneet pitempään tai olleet lomilla, on usein hyvä aloittaa käynnillä. Mutta käynnin täytyy olla laadukasta. Isoa ja tentoa, jotta hevonen alkaa käyttää lihaksiaan oikein. Nyt näillä taivutuksilla haetaan hevosille verryttelyä ja samalla testataan kuuliaisuutta. Ja kukaan ei unohda pitää huolta omasta istunnastaan ja rennostaa reidestä.
- Sandra, muista pitää ulko-ohjasta tuki ja vähän rohkeammin saaat ratsastaa.
- Pyry, etukeno! Nojaaa hieman taakse.
- Pikkihiljaa jatketaan samaa harjoitusta ravissa. Voi laittaa jalustimet jalkaan ja keventää, jos se tuntuu mukavammalta.
- Nyt ravi pitää pitää maltillisena ja tässä on nyt monta juttua, joita täytyy tehdä. Kulman ratsastus ja loiva kiemuraura ja sitten kulma ja voltti. Tämä tehtävä on helppo b-radassa kn specialissa, ja aika haastava usein saada varsinkin kiemuraura sujuvaksi. Moni ratsastaa sen pelkästään tienä, mutta tarkoitus olisi saada hevonen taipumaan ja asettumaan kissamaisen notkeasti näissä kaikissa kohdissa. Vaatii siis jo kaikkien apujen hallintaa ja hevosen olemista kuulolla. Toisaalta tämä on myös hyvä tehtävä, jossa haketaan hevosta avuille.
- Clara, nyt Loekella lyhyempi ohja ja hidasta hieman ravia. Valmistele jokainen tehtävä puolipidätteellä ja ratsasta selkeästi pohkeesta.
- Wenla, muista ei kaivamista! Vaan taas selkeät, nopeat avut. Voltilla ota enemmän asetusta sisään. Samalla pidät ulko-ohjan tiukkana. Raippa valmiina, jos Elmo yrittää tahmata.
Tehtävä osoittautui melko haasteelliseksi molempiin suuntiin. Välikäyntien jälkeen otettiin vielä laukkaa.
- Tullaan kaikki keskiympyrälle ja nostetaan laukka välimatkojen mukaan. Nyt keskitytään omaan istuntaan ja rentoon reiteen taas. Laukassa se on helpompaa kuin ravissa, joten jalustimet pois, jos uskallatte. Käsi pysyy siististi paikallaan ja annatte laukan keinuttaa.
Tämä sujui melko hyvin, vaikka Rotta protestoi taas nostoa ja Loeke meinasi kiihdytellä. Oikein mukavaa työskentelyä kaikilta!
klo 15-16
heB
5/6
Inkeri - Netta
Emmy - Frank
Robert - Harry
Pihla - Loeke
Jutta - Windi
- Aloitellaan pikkkuhiljaa ja kerätään ohjat tuntumalla. Ratsastetaan hevoset eteen-alas -muotoon. Haetaan iso ja letkeä käynti ja pyydetään, että hevoset työntäisivät takaa eteen.
- Vähitellen lisätään tehtävään loiva kiemuraura molemille pitkille sivuille. Haetaan asetus ja taivutus aina oikeen suuntaan ja katsotaan, että heppa vastaa apuihin.
- Emmy, saat pyytää lisää käyntiä pohkeella. Frankilta jää ne takajalat helposti talliin ja niitä saa todella ratsastaa mukaan.
- Inkeri, pidätteet istunnalla ja käsi rauhassa. Anna Netan venyttää alas. Ratsasta kulma tehokkaammin, viet sen poin ihan syvälle kulmaan, etkä päästä sitä luistamaan.
- Pihla, Loeke on jo edellisellä tunnilla lämmennyt, joten saat jo puutää kunnon taipumista. Vaikka hevonen on pitkänä, täytyy sen silti olla avuilla. Pelkkä kaula ei saa taipua, vaan pohkeesta ratsastat runkoon taipuisuutta.
- Robert, enemmän turpaa vielä eteen. Uskalla ratsastaa Harryä reippaammin. Huomaan, että ajattelet säästäväsi paukkuja "kunnon ratsastukseen" ja tehtäviin. Tämä on nyt se meidän oikea tehtävä tällä tunnilla. Jos ei tästä kunnialla selvitä, ei me tehdä muutakaan!!
- Jutta, Windiä saa myös pyytää reippaasti ja määrätietoisesti. Pidät oman istunnan vakaana ja asetuksen, kunnes se tulee läpi. Jos Windin päästää luistamaan, se luistaa kyllä koko tunnin.
- Alkaa näyttää hyvältä! Annetaan kierroksen ajaksi ohja pois, pitkäksi ja ratsastetaan tehtävä istunnalla ja pohkeella isossa käynnissä. Sitten ohja taas tuntumalle ja etee-alas -muodossa jatketaan.
- Jokainen pitää huolen, että käynti ei jännity tai lyhene, kun ohja otetaan tuntumalle. Sama rentous säilyy, mutta takaosaan tulee enemmän työntöä, nyt kun hevosella on paikka, eli ohja, jota kohden työntää.
- Samassa käynnissä jatketaan, jätetään kiemuraura pois ja lisätään voltteja. Nostetaan hevosten muoto ylemmäs. Jos hevonen jännittyy, sitä voi vähän ratsastaa kootummassa asennossa läpi, sitten taas pitemmälle muodolle. Jos pysyy rentona, sitten voi jatkaa korkeammassa muodossa.
- Emmy, pidä huoli, ettei Frank painu taas kuolainta pakoon. Enemmän pohjetta, käsi ratsastaa eteen.
- Robert, hyvä kokoaminen oli hetken, mutta sitten Harry puri hieman kiini kuolaimeen. Pidä se työssä ja yllätää se raaminmuutoksella.
- Jutta, vielä saat pyytää etenkin volteilla taivutusta sisään ja odotat sitä myötäystä.
- Loeken kanssa, Pihla, yritä itse pysyä rentona, vaikka hevosta nostetaankin ylemmäs. Pienet pidätteet vatsalihaksista, jalka pitkänä. Hevosella täytyy olla mukava olo myös ratsastajan puolesta.
- Pikkuhiljaa siirrytään kevyeeseen raviin. Voitte päästää taas hevosia pienesti auki ja annatte niiden ravata selän läpi. Mahdollisimman iso, mutta rytmikäs ravi.
- Jutta, voit päästää Windiä vähän pitemmäksi ja annat sen rentoutua. Siinä on tamma, joka aistii vähäisenkin yliyrittämisen, joten pysy itse vakaana.
- Emmy, vielä pohjetta ja iso kevennys. Se ravi on alkuun aikamoista kamelinkyytiä, mutta kun ratsastat sitä isommaksi, se itseasiassa muuttuu kivemmaksi.
- Kun hevoset ravaavat hyvin eteen, jatketaan molemmilla pitkillä sivulla väistättäen loivasti uralta sisälle ja takaisin uralle. Jokainen tarkistaa, ettei hevosen kaula käänny, vaan ensin haetaan asetus läpi, vasta sitten pohje antaa käskyn väistää. Jos hevonen ennakoi, ratsastatte asetuksessa eteen niin pitkään, että kuuntelee. Muoto saa olla vielä melko pitkä. Nyt olisi tarkoitus avata hevosen liikeratoja sivusuunnassa. Oma kevennys pysyy keskellä ja keskivartalosta lähtee hyvä tuki.
- Pihla, Loekella katsot, ettei se heitä toista puolta tyhjäksi ja käännä kaulaa. Tässä tulee se eteenpäin ratsastavan pohkeen idea. Kyse ei ole vauhdista vaan siitä, että imee kohti ohjaa. Pohje sanoon naps naps ja käsi on paikallaan. Sitten asetus. Ratsastat eteen. Hyvä. Ja nyt pyydät väistämään sivulle. Muutama askel laadukasta väistöä, sitten hetki suoraa. Imu molemmilla ohjilla. Ja sitten toiseen suuntaan.
- Robert, hieman enemmän aktivointia takaa Harrylle. Nyt huomaat, että se jää hieman hitaaksi sieltä ja pari kertaa kompuroi, kun pitää lähteä väistöön. Ajattele enemmän moottoria taakse. Ja vaikka aivan loiva väistö, se on kuitenkin niin iso hevonen, että jos siellä on yhtään jumia näin alkuun, liike voi olla sille vaan kertakaikkisen mahdoton. Sama idea, kun menet aerobik-tunnille, niin kun hypitte haarahyppyjä, niin ne aluksi voivat tuntua jäykiltä ja helpottuvat, kun niitä muutaman kerran tekee... Paitsi et varmaan käy aerobikissä..? Juu.
- Vaihdetaan suuntaan ja taas hyvää ravi eteen, josta pikkuhiljaa kootaan hevosia ylös. Tehdään 12-metrin voltteja ravissa ja voltilla ratsastatte takaisa alle. Varsikin sisätakasen kanssa eli sisäpohkeen kanssa saa olla tarkkana. Kenekään hevonen ei rullaa alas tai käännä turpaa taakse. Ajattelette ETEEN ja hevosen etuosaa ylös! Käden voi laittaa vaikka hieman ylös sään yläpuolelle, jotta kenellekään ei tule mieleen houkutella niitä niskasta "läpi". Keskitymme ainoastaan takaosan tuontiin alle.
- Inkeri, Netta näyttää melko hyvälle. Pienet puolipidätteet vielä läpi, jottei se kipitä alta pois.
- Emmy, nyt oikeesti saat laittaa sen alapohkeen töihin. Frank on löysä kuin kastemato. Keräät ne ohjat 15 senttiä lyhemmiksi ja sitten vaan ratsastat eteen. Vaikka ensin kiitoravia, kunhan se spagettipeppu sieltä aktivoituu. Sitten voltille ja muistutat raipalla sitä sisätakasta, että pitää nousta. Käsi ei viipellä alas, vaan pysyy sään yläpuolella! Ja nyt ratsatat tunnin loppuun tällä asenteella.
- Jutta, muistat ulko-ohjan tuen ja alapohje vähän lähemmäs, jottet paukuta Windiä turhaan. Pohje käy vaan silloin kun sitä tarvitaan.
- Roberta paranee, nyt Harryn takaosa on jo paljon paremmin töissä. Oma istunta säilyy ja edelleen kaikki KEVENTÄÄ! Oikeasti harjoitusraviin ei voi istua, ennen kun hevonen työskentelee selän läpi kunnolla. Nyt Harry on lähimpänä, Nettakin näyttää ihan hyvältä, Windi paranee, Frank paranee.
- Pihla saa Loekilla kanssa ottaa nyt tiukemman asenteen. Joka voltilla se vähän livistää. Työntää lapaa edelle tai heittää takaset pois käytöstä. Tulet nyt yhden voltin van asetuksella. Keskityt siihen, että se ravaa kohti tuntumaa ja tekee voltin jota kuinkin. Käsi ajattelee eteen, et jää vetämään. Pohje, puolipidäte, pohje. Hyvä! Sitten vähitellen alat ajatella, että hevonen voisi vaikka taipua voltilla. Et tee mitään kuitenkaan. Ajattele taipumista. Noin! Lousku heti rentoutuu. Sitten pyydät taivutusta. Johdat sisäkäden sisään ja ratsastat sisäpohkeella. Et päästä sisäohjaa pois, ennen kun heppa tulee läpi. Näin. Sitten tarkistat, että ulko-ohja on tuella. Hyvä. Sitten myötäät aivan millin sisältä ja naps, heppa tulee läpi.
- No niin, loppuun vielä laukkaa. Aloitetaan kootulla laukalla ja saatte omaan tahtiin päästää hevosia eteen-alas. Lopuksi vielä annatte aivan pitkän ohjan laukassa, ja pieni pätkä ravia. Sitten pitkät loppukäynnit.
- Oikein hyvää työtä kaikilta!
klo 16-17
heB-A
6/6 T
Däni - Kurbus
Anni - Kössi
Kuura - Venna
Cella - Tollo
Fiia - Aristo
Mikaela - Myntti
- No niin! Hevoset ovat lomailleet! Te olette lomaillet! Ja kaikilla on rasvakerrosta tuhottavana! Ehkä.., aloitin kolmannen tunnin paasaukseni.
Ilmaiset jouluoman tunnit eivät inspiroineet minua, mutta olihan se hyvä, että hevosetkin pysyisivät vireessä vuodenvaihteen yli. Tunnit kun alkaisivat pian. Ja olivathan hoitajat bonustuntinsa ansainneet.
- Tänään treenataan kunnolla koulua. Luvassa on temponmuutoksia ja kaikkien lemppareita pohkeenväistö-sulkutväistö -vaihtareita.
- Ja kaikilla on kannukset, niin kuin tuntilistalla oli pyydetty. Aloitetaan alkuverkalla käynnissä. Kyllä, tiedän miten kiva olisi usuttaa hevonen isoon raviin ja kevennellä kevyesti siellä selässä. MUTTA lämmittely käynnissä on usein paljon haastavampi. Paljon enemmän tarvitaan pohjetta ja kuuliaisuutta hevoselta, että lähteevät tulemaan avuille.
- Aloitetaan eteen-alas -muodossa hakemaan rentoa, mutta TAHDIKASTA, käyntiä.
- Ohjastuntuma säilyy ja hevonen työntää jo heti takaa eteen. Kohti ohjaa, niin että turpa osoittaa eteen ja kohti maata.
- Tehdään pääty-ympyrät tässä käynnissä, niin että hevonen venyttää ulkokylkeä ja niin että ohjastuntuma on kuitenkin sellainen, että ulkolapa pysyy kontorollissa. Tämä on yllättävän vaikeaa.
- Fiia saa hieman laskea kättä, Aristo ei ole tottunut korkeaa koulukäteen, ja sitä saa aika paljon johtaa. Ulkopohke pysyy edessä ja pitää etuosan kurissa.
- Tässä täytyisi päästä sellaiseen moodiin, että hevonen alkaa pärskimään, käyttää vatsalihaksiaan ja nostaa selkäänsä.
- Mikaela, vielä tahdikkaammin Myntin takasia eteen. Oma istunta säilyy pystyssä, vaikka hevosen pää lähtee alas. Pohje tahdittaa ja sisäohjasta heti myötäys, kun tuntuu, että Myntti tulee vähänkin läpi. Se on vähän sellainen on-off -hevonen ja tärkeintä olisi saada se heti on-moodiin. Erityisen tarkka se on pehemydestä: Myntti vetää vastaan niin kauan kuin sitä vedetään, mutta kun se tekee jotain ja tottelee, täytyy sitä heti kiittää myötäyksellä.
- Cella, tämä on Tollolle helppoa, se on tottunut lämmittelemään etee-alas -muodossa, mutta katso, ettei se lähde kiirehtimään. Käynti säilyy letkeänä ja tiikerimäisen pehmeänä. Ei puolikkaita raviaskelia, vaan isoa käyntiä.
- Anni, Kössin kanssa saa ratsastaa melko elävällä kädellä. Niin, että hieman liikuttelet sormia ja teet melko selkeitä pidätteitä ohjasta. Kössi jää helposti vetämään suusta ja se täytyy pitää sieltä eläväisen ihmettelevänä. Sitten myöhemmin haetaan sen kanssa näennäisen tasaista tuntumaa, fakta kuitenkin on, että se on sen verran jässikkä hevonen, että sieltä edestä täytyy ratsastaa keskimääräistä enemmän.
- Kun hevoset tuntuvat hyviltä, aletaan nostamaan niitä kootumpaan muotoon. Edelleen käynnissä. Voitte tehdä 12-metrin voltteja ja pitkillä sivuilla loivaa kiemurauraa. Voi ottaa myös pohkeenväistöpätkiä, jos tuntuu, että tarvitsee avata hevosen lapoja. Edelleen käynti säilyy, hevosta ratsastetaan! Tiedän, että lönköttely ja "lämmittely" kevyessä ravissa tuntuisi nyt autuaalta, mutta ette pääse sinne vielä.
- Fiia, voit tulla nyt kolmikaarista hieman ylitaivuttaen, jotta Ari alkaa käyttää vatsalihaksiaan. Se taipuu niin näennäisesti kaulasta, mutta runko on uskomattoman pökkelö ja siitä seuraa, että takaosa jää hieman hitaaksi. Ylitaivutuksessa aktivoidaan taivutuspuolen sisätakasta, jolloin se astuu sillä enemmän alle. Samalla ulkotakanen ottaa isompaa askelta. Tämä on hyvin vaativaa Aristolle ja vaikka se heittelisi päätään ja protestoi, jatka määrätietoisesti. Voit varsinkin vasenta takasta auttaa raipalla hieman.
- Kuura, saat Vennan kanssa hakea enemmän rauhaa. Se kokoaa helposti ja muuttuu pörhelöksi, mutta koottu käyntikin pitää olla rauhaisaa ja mukavaa katseltavaa. Ei mitään puolipassagemaista steppailua kaula kaarella. Muista työstää kulmat ja harkitut tiet. Kulmissa ulkopohje voi olla hieman edessä ja varmistaa, ettei lapa luiskahda ulos. Voit pitää alkuun kättä juuri noin, vähän kaulalla. Kun työskentely paranee, voit vähitellen nostaa käden enemmän ylös kouluratsastajamaiseen asentoon,
- Ja Cella rentouttaa reiden ja ratsastat Tolloa ylemmäs. Juu, se on estehevonen ja on tottunut menemään kuono hieman luotiviivan takana tällaisissa harjoituksissa. Nyt kuitenkin tarvitaan sitä, ette se hakee nokkaa eteen, nousee sieltä tuntuman takaa ja työskentelee takaosallaan. Eli käsi rauhassa, hieman ylhäällä. Oma ajatus koko ajan, että hevosen turpa eteen, kaulan muodolla ei ole mitään merkitystä. Istunta säilyy vatsalihaksista niin pystyssä, että sen vaikutus pohkeen kanssa on takaosaan. Ja nyt kun Tollo nostelee jalkoja ja kuopii, niin se on hyvä merkki. Silloin avut menevät läpi, sen pääkoppa ei vielä vaan pysy matkassa ja siksi protesti. Heti kun se tulee läpi, paljon kehuja äänellä.
- Daniel, Kurtun kanssa täytyy muistaa, että sei ei osaa kaikkea, kuten varmaan huomaat. Siksipä heti parinkin onnistuneen väistöaskeleen jälkeen suoristus ja kiitos. Aika hyvin sillä on nyt ajatus eteen, vähän voit tehdä nostavia ohjasotteita, että se Kuutti tajuaa ylös. Sellainen morrismainen kevyt ja korkea käsi.
- Hienoa, alkaa käynti näyttää melko hyvältä. Sitten siirretään hevoset raviin. Haetaan heti keskiravin omainen kevyt ravi, jotta mikään hevosista ei jää pohkeen taakse ja liikuu takaa eteen kohti ohjaa.
- Anni, Kössin kanssa tarkkana taas, ettei se jää vetämään. Löysäät ohjaa ja pidä huoli, että oma istunta pysyy pystyssä eikä ilmaannu mitään kikkailua kevennykseen. Katse eteen!
- Cella, rauhallinen kevennys ja anna Tollon liikkua. Sen liike on todella magee, kun se ravaa oikein, mutta sun pitää uskaltaa antaa mennä. Ajattele, että menisit Windillä extra-lisättyä ravia, niin päästään Tollon keskiraviin.
- Mikaela, Mynttihän innostuu! Jos sen tamman saa pärskimään ja heittelemään päätä, olet tehnyt jotain oikein. Siinä on hevonen, joka suurimman osan tunneista kulkee jäykkänä kuin kuin,... en keksinyt hyvää vertausta, joten piilotin kesken jääneen lauseeni epämääräisiin yskäisyihin. Raskausaikana aivotoiminta ei enää ollutkaan niin johdonmukaista, ja mieleeni tulvivat vertauskuvatkin olivat kyseenalaisia. - Niin, niin -- että jos se haluaa vähän ilakoida, niin anna. Ottaapahan oman moottorin käyntiin.
- Daniel, Kurtulla pidätteitä etenkin ulkoa. Katso, ettei se lähde kiirehtimään. Nyt pää on hyvin ylhäällä ja selkäranka aika hyvässä asennossa. Sen rakenne kun ei ole optimaalinen kulkemaan täydessä kootussa muodossa. Tuosta kun niska vielä hieman rentoutuu saadaan se melko kauniiseen muotoon, mutta nenä jää silti luotiviivan eteen. Mikä on ihan hyvä sille. Mutta se on nyt enemmän hevosen pääkopan juttu. Kuuttihan on ihan ihmeissään, joten anna sille aikaa. Volteilla voit vaikka pyytää kootumpaa ravia ja erityisesti istunnasta ratsastaa. Lapojen kanssa tarkkana, se on tunneilla osoittautunut melkoiseksi pakenijaksi juuri niiden kohdalta.
- Istutaan alas harjoitusraviin ja tehdään siksak -väistöä uralta pois ja takaisin. Aloitetaan pohkeenväistöllä. Edelleen saa pitää ison ravin, onhan kyseessä avaava liike.
- Fiia, enemmän pohjetta, ettei Ari painu edestä luotiviivan taakse. Ja jos se taas protestoi väistöä, anna protestoida. Oma käsi rauhassa ja ratsastat väistöä kuin sulla ei ois huolen häivää. Ajatus eteen, vaikka Ari ottaisikin suoraan sivuaskeleita. Sitten suoristus ja asetus sisään ja väistö takaisin uralle. Tähän suuntaan parempi, mutta pidä huoli, että uralle asti tehdään mitä käsketään.
Kun pohkeenväistöä ravissa oli teht hetki, otettiin välikäynnit. Samalla selitin pohkeenväistö-sulkuväistö -tehtävän apuja.
- Eli nyt tullaan koko lävistäjä pohkeenväistössä ja noin puolessa välissä tehtävää muutetaan väistö sulkutaivutukseksi. Tämä on apujen koordinoinnin kanssa jo hieman haasteellisempaa, joten se, että hevonen tekee mitä pyydeetään, täytyy teillä olla omat avut ja niiden ajoitus hyvin hallussa.
Pohkeenväistössä avuthan tulevat rytmeitttäin:
Asetus liikkeestä pois
Ulkopohje väistättää askel kerrallaan. (Pohje pysyy normaalisti paikoillaan, mutta, jos hevonen esim. jää hitaaksi takaa, siirretään pohje taaemmas).
Sisäohja pitää kaulan suorassa ja tekee puolipidätteitä. Eri aikaan, kuin ulkopoje käytetään!
Sisäpohke on siellä misää kulloinkin tarvitaan. Toimii jarruttavan seinänä sivusuunnassa JA ratsastaa eteen.
Paino on menosuunnan istuinluulla hieman enemmän.
ETUOSA JOHTAA, HEVONEN ON SUORA.
Sulkuväistössä:
Sisäohja asettaa hevosen kohti liikettä.
Ulko-ohja tulee ja pitää ulkolavan hallussa.
Ulkopohje kääntää hevosen eri uralle kuin takaosan, eli on edessä.
Sisäpohje pysyy paikallaan tai liikkuu tukevasti sinne minne tarvitaan. JA ratsastaa eteen.
Paino on voimakkaasti sisäistuinluulla.
ETUOSA JOHTAA, OTSA ON KOHTI MÄÄRÄNPÄÄTÄ. HEVONEN ON TAIPUNUT JA JALAT KULKEVAT 4 URAA PITKIN.
Käytännössä pyydämme siis suoraa hevosta taipumaan, tässä vaihdoksessa. Se on hyvä lähtökohta lähteä harjoittelemaan. Homma onnistuu, kun ette yritä liikaa.
- Tullaan käynnissä. Ohjat tuntumalle, kootaan hevoset ja aloitellaan.
- Anni, varo, ettet jää pusertamaan pohkeella, vaan haet naps naps - askel kerrallaan Kössiltä väistöä. Kun sitten pohkeenväistö sujuu mallikkaasti, haet taivutusta liikkeen suuntaan. Enemmän saat ulkopohkeella ratsastaa ulkolapaa liikkeen ympäri. Ja muista selkeät, leikkisät ohjasotteet. Nyt Kössi on aika korskeena ja melko pehmeänä suusta. Pidä se tuossa mielentilassa.
- Kuura, kättä eteen ja istu rennommin Vennan ympärillä. Pitkät jalat ja lähellä hevosta. Vennaa ei voi ratsastaa issikkamaisesti pohkeet irti, vaan se vaatii tuntuman, että pysyy hasnkassa. Rauhoita pohkeenväistö ja pidätä menosuunnan ohjasta. Nopea nyrkinpuristus ohjasta ja päästö. Venna melko hyvin väistää pelkästään "ajatuksella", joten pohje saa olla lähellä, mutta rauhallinen ja pehmeä. Ei nopeita nykäisyjä. Ja käytä koko pohje, paina lantiosta alkaen, yläpohje eli reisi tekee työtä myös. Sitten siirtyminen sulkuväistöön, rento asetuksen vaihto ja enemmän painoa sisäistuinluulle. Aika hyvä! Ja rauha pysyy.
- Kuutilla vähän enemmän pohkeenväistössä eteen, Daniel. Sitten pyydät taivutuksen. Oma napa tiukkana, noin just, ratsasta taivutuksen vaihto istunnasta ja painosta. Erittäin hyvä. Käytä taivtutuksen siäpohje takana, ettei takaosa tule liian eteen. Mielummin nyt loivaa taivutusta, kuin liikaa yrittämistä. Vähän se protestoi, kun on vaikea asia pienelle. Mutta heti taas parin hyvän askeleen jälkeen suuri kiitos ja vaikka pitkin ohjin ennen seuraavaa kertaa.
- Cella, nyt on Tollolla melko hyvä rytmi. Pidä tämä ja oma rauha. Sitten siirryt sulkuväistöön ja sama rytmi säilyy. Oma ulkopohke rauhassa, älä jää kaivamaan kannuksella. Vapaat eteen, istunta pystyyn ja kun siirrät painon, varo, ettet tee klassista virhettä eli taivuta kylkeä, jolloin paino siirtyykin päinvastaiselle kannikalle. Tollo selkeesti luulee, että pitäisi nostaa laukka nyt kun pitäisi mennä sulkua. Silloin sisäpohjetta kevyemmäksi, ja seinämäisemmäksi. Ja ulkopohje selkeesti ratsastaa ulkolapaa käynnin tahdissa.
- Fiia, Aristolle vähän parempi tempo käyntiin. Se ei saa jäädä pohkeen taakse odotteleman, että milloin tapahtuu ja mitäkin. Sama idea kuin alkulämmittelyssä, hevonen heti avuille.Taas pohkeenväistössä keskityt ratsastamaan eteen. Melko loivaa väistöä siis, sitten taivutus sulkuväistöön. Edelleen eteen, takaosa ei saa poikittaa. Pidä raippa siellä vaikka tukena, ettei Ari lähde ylityöstämään sisätakasella. Uralle aseti näin. Ja suoristus ennen kulmaa on hallittu. Ei lässähtänyt "selvittinpäs tästäkin" vaan yksi osa harjoitetta, kuten seuraava kulma myös. Ariston perisynti on juuri tuo lyhytjännitteisyys. Eli pitäisi jaksaa työskennellä homma loppuun.
- Mikaela, nyt Myntti on hyvässä tempossa ja aika mukavannäköistä on pohkeenväistö.
Pyöreämahainen Myntti kulki nätissä raamissa ja näytti sellaiselta supermammalta tummassa, kiiltävässä karvassaan, että.
- Oma käsi taas rauhassa, kun siirrät sulkuun. Katse sinne lävistäjän loppuun ja irti tamman niskasta. Tällä tasolla kun ratsastetaan, pitää se hevosen moodi jo tuntea ilman katsomistakin. Enemmän vielä taivutusta etuosasta, voit rohkeammin käyttää pohjetta ja pyytää napakasti. Jos Myntti lähtee kiirehtimään, niin se kokeilee. Mutta ainakin saat tilaisuuden pidättää heti ja se on aktiivinen.
Jatkoimme harjoitusta molempiin suuntiin ja lopuksi vielä ravissakin. Tunnin loppuun otimme vielä rentoa eteen-alas laukkaa ja isoa käyntiä (kaikkien lempparia.... ).