Post by Anne on Jan 12, 2013 23:47:44 GMT 2
7/7
Anthon - Taiga
Britta - Hype
Inkku - Pampula
Akku - Patron
Jennyfer - Gitta
Ilu - Pella
Kirsikka - Sikke
- Tänään aiheena on asetus. Käytämme hyväksi ympyröitä ja loivia kiemurauria.
- Aloitetaan hakemalla reipas käynti pitkin ohjin. Tehdään kumpaankin päätyyn ympyrät pitkillä ohjilla. Pieni asettava ohjasote sisälle, paino käännöksessä sisemmälle istuinluulle ja ulkopohje kääntää. Hevosen ei tarvitse olla kovin taipunut. Pohkeet huolehtivat uran, jossa hevonen ympyrällä kävelee. Asettava ohjasote on vain pieni, kädellä näytetään hevoselle merkkiä vain hieman.
- Harjoituksen tarkoituksena on näyttää, millainen se asettava ohjasote on. Eli ohjasta ei vedetä taakse, vaan ikään kuin avataan ovea hevoselle, että käänäpäs päätä tänne. Pitkillä ohjilla vetämisestä ei ole hyötyä, ellei nyt kättä vie selän taakse, joten tässä tulee treeanutta asettavaa liikettä.
- Pellalla hyvä käynti. Ilu, voit rentouttaa hartioita. Suorita tehtävä rennosti, älä ajattele liikaa!
- Kirsikka, käännä varpaita enemmän eteen ja rentouta reisiä. Noin! Anna Siken vapaasti venyttää kaulaa alas, pidä kädet rauhassa.
- Aletaan sitten keräilemään ohjia ja siirrytään kevyeeseen raviin. Jakaannutaan kahdelle ympyrälle: Hype, Gitta ja Sikke toiselle ja loput toiselle ympyrälle. Ympyrälllä hyvät välimatkat ja ensin asetus läpi.
- Akku, vahvempi sisäpohje ja muista myödätä asettavalla kädellä. Sisäohjasta ei siis jäädä vetämään! Eli asetus sivulle vievällä käden liikkeellä. Ulko-ohja pysyy tuntumalla. Sisäpohje ratsastaa ulko-ohjaa kohden. Ulkopohje voi olla hieman taaempana. Kun hevonen hyväksyy asetuksen, ohjalla myödätään. Jos hevonen ottaa asetuksen pois, tehdään uusi asetus. Niin kauan kun hevonen hyväksyy asetuksen. Mistään sahaamisesta ei saa olla kyse, vaan pienistä liikkeistä.
- Britta, anna hieman ulko-ohjaa. Hypellä on tapana tiiviissä ohjastuntumassa vetää päätä ylös ja tulla hieman kuolaimen päälle. Silloin sen leukaperät ja selkä jännittyy. Eli viisi senttiä pidempi ohja ja sisäpohje niin aktiivinen, että se ajaa Hypeä tällä tuntumalla kohti ulko-ohjaa. Vasta kun Hype hyväksyy tämän, ala hakea asetusta. Parempi!
- Inkeri, käsi rauhassa, ei saa nousta kevennyksen tahtiin. Pampula on Siiriä paljon kovasuisempi ja hieman oikealta kiinni. Voit vaikka taivuttaa sitä hieman yli normaalin asetuksen, mutta sisäpohje pitää huolen, että se pysyy uralla.
- Vaihdetaan Anthon ja Kirsikka kärjissä suuntaa!
- Ympyräleikkaa:lla tehdään suoristus. Eli kädet samalle tasolle, rauhassa olemaan. Pohjetuntuma pitää hevosen suorana ja sitten siirretään asetusta vasemmalle. Sisäpohje aktivoituu, ulkopohje kääntää ja tukee hevosen uudelle suunnalle.
- Anthon, enemmän kääntöä ulkopohkeesta. Eli sisäohja on melko rauhassa. Ravi on hyvä ja polkee jo kunnolla takaa.
- Akku voi rauhoittaa kevennystä ja varsinkin ylävartaloa. Ei edestakaisin heijausta vaan ihan rauhassa, reidet rentona nouset sieltä ylös.
Kun hevoset ravasivat hyvin asettuneena vasemmassa suunnassa pyysin ratsukot käytniin asetus säilyttäen.
- Hyvä siirtyminen, Kirsikka! Inkeri, Pampulakin näyttää jo pehmeämmältä!
- Asetus säilyy ja valmistellaan vasemman laukan nosto. Koska hevosten pitäisi olla jo sisäpohkeen ympärillä ja asettuneena, noston pitäisi olla helppo. Eli pieni puolipidäte ja sisäpohje painaa kylkeä. Mitään muuta ei tarvitse tehdä.
- Ilu, äpäpäpä! ET ala väätelehtimään vaan painat vasemmalla pohkeella! Noin, hyvä nosto! Ja laukassa asetus säilyy, sama periaate kuin muissakin askellajeissa; myödätään, kun hevonen asetuksen hyväksyy!
- Jennyfer, enemmän sisäpohjetta, laukka saisi rullata paljon enemmän. Etkä päästä ulko-ohjaa löysäksi, vaikka Gitta vetäisikin päätä alas. Kyynärpäihin selkeä kulma, kädet rauhassa sään yläpuolella!
- Britta, sisäkäsi lähtee sulla huitelemaan ylös. Pyöräytä hartiasta koko käsi rennoksi ja jätät sen rennoksi kyljen viereen. Jos Hype heittää päätään, niin anna heittää. Se kyllä rahoittuu, kun käsi on rauhassa. Nyt vaan rohkaiset sitä, jos käsi liikuu sivulle ja ylös. Ajattele eteen ja alas!
- Anhon voi tuoda ulko-pohjetta hieman eteen, varpaat eivät saa painua alas. Riittää, että pohje on vain muutman sentin takana pitämässä takaosan kurissa.
- Ja sitten käyntiin ja otetaan koko ura ja väliin lepokäynnit. Ja sama homma kuin alussa, tehkää pitin ohjin myös ympyröitä. Pohkeen vaikutus ei saa lakata siihen kun ohjat lörähtävät pitkiksi.
Hevoset pärskivät ja pian pyysin kerämään taas ohjat tuntumalle.
- Suunnan vaihto ja haetaan asetus uralla oikealle. Hevonen kävelee suoraan, mutta taipuu sisään niskastaan.
- Sitten valmistellaan oikean laukan nosto. Ja myöskin suoralla laukatessa pidetään asetus yllä.
- Hyvä nosto, Akku! Asetus karkasi, mutta hae se uudestaan. Inkku ottaa terhakoita puolipidätteitä, että se Pampu ei mene kiitoa ja Britta ei jää roikkumaan sinne ulko-ohjaan. Eihän se hevonen pääse käyttämään takaosaa, jos sinä roikut ohjassa ja vedät päätä ylös.
- Ilu, istu suorassa ja työstä laukkaa. Ratsasta sitä laukkaa joka askel niin kuin ravia tai käyntiä. Vaikka Pella laukkaa, voisi se olla enemmän tuntumalla ja asetus paremmin läpi. Ja siihen tarvitaan taas ne kaikki avut yhdessä. Jokainen raaja käyttöön! Mitään vapaamatkustusta ei täällä katsella.
- No niin, hyvä! Siirretään hevoset harjoitusraviin ja otetaan molemmille sivuille loivat kolmikaariset kiemurat, jossa joutuu asetusta vaihtamaan. Eli kulman jälkeen asetus oikealle. Kun kolmasosa uraa on ratsastettu, suoristus ja asetus vasemmalle. Kaari läpi ja taas ennen kulmaa asetus oikealle ja kulman läpi.
- Kirsikka, rauhoita ravia ja rentouta reisiä ja polvia. Puolipidätteitä!
- Taigalla jo hyvä muoto ja taipuukin nätisti. Suoristukset saisivat olla selkeämpiä ja poni paremmin pohkeiden välissä siinä.
- Jennyferillä hyvä käsityöskentely. Tosi pehemästi vaihtuu nyt ohjasotteet.
- Hienoa, siirretään siiten käyntiin ja pitkät ohjat!
- Tänään oli vähän tiukempi meninki, toivottavasti uskallatte tulla taas toisellekin tunnille!