Post by Anne on Nov 7, 2011 14:26:38 GMT 2
Kaikentasoisille ratsastajille kouluvääntöä, erityisesti laukkatyöskentelyä.
6 mahtuu mukaan, y-om&hoit.
Mirri - Elmo
Ansqu - Reino
Elle - Siiri
Sara - Bonnie
Pipsa - Toivo
Daniel – Laila
- Ottakaa reipas käynti pitkin ohjin, neuvoin. – Tänään aiheena siis laukkatyöskentely. Pyritään parantamaan siirtymisiä ja kiinnitämme huomiota laukan ylläpitoon. Koska teitä on monen tasoisia ratsastajia tällä tunnilla, jokainen pyrkii parantamaan omaa ratsastustaan laukassa. Muihin ei tarvitse vertailla.
Kuusi ratsukkoa kiersi maneesin kehää. Ulkona oli pimeää ja lumihiutaleita oli alkanut leijailla taivaalta vähän ennen tuntia. Toivoin, että viikon päästä joulukuussa olisi jo lunta kunnolla maassa.
- Ratsastuskoulun tunneilla ratsastavilla henkilöillä on usein ongelmana laukan ja laukkatyöskentelyn vähyys, aloitin paasaamisen. – Aika monesti vielä useita vuosiakin ratsastaneilla laukkaan liittyy jännityksen sekaista odotusta ja se on monelle tunnin kohokohta. Ja onhan tämä ymmärrettävää, laukka on se kaikista hauskin askellaji istua. On vauhdin hurmaa ja niin pois päin. Kuitenkin laukkaa on tunnilla harvoin kymmentä-viittätoista minuuttia enempää. Monissa ratsastuskouluissa hevonen työskentelee kolme, jopa neljä tuntia päivässä, jos joka päivä siitä on pelkkää laukkatyötä neljäkymmentäviisi minuuttia, se on jo paljon hevoselle. Siksi ratsastuskouluissa usein oppilaat saavat vain pieniä maistiaisia laukasta, harvoin päästään laukkaa työstämään kunnolla.
- Tällä tunnilla se olisi kuitenkin tarkoitus. Olen valinnut teille hevoset, jotka menevät tänään vain tämän yhden tunnin. Ja huomenna niillä on vain joku kevyt tunti tiedossa tai sitten hoitajille olen määrännyt, että kävelyttävät hevosia. Joten nyt päästään kunnolla työstämään laukkaa. Säkin voit, Sara, huomenna tehdä vaikka reippaan kävelymaaston Bonniella.
Ratsastajat nyökyttelivät iloisen näköisesti.
- Tämä äsken mainitsemani laukan vähyys keskivertoratsastajalla aiheuttaa ongelmia. Kun se laukka on niin kivaa ja sitä tehdään vain vähän, saattavat vähemmin ratsastaneet ajaa hevosen laukkaan, kun käsky tulee. Kunnon nostoista ei ole tietoakaan. Olen myös joskus nähnyt, kun ratsastaja taktisesti kääntää hevosen jo laukkaavan ratsukon taakse ja vauhdittaa ratsunsa niin sanottuun peesilaukkaan. Jos ratsastetaan vaikkapa yksi pitkäsivu laukkaa, oppii vähänkin enemmän tuntihevosen töitä tehnyt, että laukka nostetaan aina samaan aikaan tietystä kulmasta. Tällöin ratsastajan ei tarvitse tehdä mitään, istua möllöttää kyydissä vaan.
- Nyt tässä alkukäynnin aikana jokainen voi tutkailla, onko vielä sellainen ratsastaja, jolle se laukka on tunnin kohokohta ja se mitä odotetaan kuin kuuta noisevaa. Ja mennäänkö sinne laukkaan itsetarkoituksena vaan nauttia vauhdin hurmasta. Ei tarvitse ääneen myöntää, mutta on hyvä, jos sen itse tiedostaa, hymyilin.
- Sitten on niitä ratsastajia, jotka ovat jo ratsastaneet kauan, tai joilla on oma hevonen, että on saanut ratsastaa laukkahimot itsestään ulos. Silloin päästään työskentelemään oikeasti myös tätä askellajia.
- Nyt voittekin kerätä ohjat ja valmistelette oikean laukan noston. Jokainen nostaa laukan itsenäisesti, jos edellä oleva lähtee laukkaan, teette voltin tai käännätte radan poikki. Noston voit tehdä voltillakin, kunhan se vaan on itsenäinen.
- Sitten laukkaatte! Rentoa laukkaa, aivan kuin tämä olisi perus kevyet ravit tunnin alussa. Voi tehdä temponvaihteluita ja pääty-ympyröitä, voi välillä olla kevyessä istunnassa. Jos tuntuu, että kuulut siihen ensimmäiseen ryhmään, jolle laukka on vielä itsetarkoitus ratsastuksessa, ratsasta se pois nyt! Yritä mukautua liikkeeseen lantiolla, istu suorassa ja keskity pitämään jalat pitkinä! Nauti askellajista ja tunnustele sitä.
Kaikki nostivat vähitellen laukan ja aloittivat jokainen omalla tasollaan työskentelyn.
- Alkuverryttelyn voi tehdä aivan hyvin laukassa, mutta aina pitkän laukkatyöskentelyn jälkeen tarvitaan pitkät jäähdyttelyt ravissa ja käynnissä.
- Mirri, piiitkä jalka! Anna se valua alas ja siirrä paino syvälle satulaan. Pohkeet lähellä hevosen kylkiä ja vahva sisäpohje tarvittaessa, että Elmo säilyttää laukan. Vaikka se poni osaakin olla vauhdikas aika ajoin, siitä löytyy se perustuntiponin lasikottelu- ja huijaripuoli. Eli ratsastaa pitää.
- Däni voi tehdä vähän temponvaihteluita Lailalla. Annat sille pitkässä laukassa selvästi ohjaa ja tilaa hakeutua alas, sitten lyhennät sitä tiiviillä istunnalla ja puolipidätteillä!
- Elle, pidä Siirillä raippa lähellä alasisäpohjetta valmiina napauttamaan, jos se on siirtymässä raviin.
Kun rentoa laukkaa oli jatkunut jonkin aikaa, pyysin käyntiä.
- Äsken muutama saikin jo kunnon harjoitusta laukan ylläpidosta. Mikäänhän ei ole inhottavampaa kuin se, että hevonen rikkoo laukasta jäykkään ja hallitsemattomaan raviin. Usein siinä viimeistään katoaa kontrolli hevoseen, vaikka eihän sitä paljoa ole ollut, jos hevonen ei kunnolla laukkaa eteen.
- Tällaisen yllättävän alkulaukan hyvä puoli on se, että varsinkin laiskemmat hevoset saadaan paremmin hereille. Reinokin on terhakkaamman näköinen kuin aikoihin. Ja myös se, että kuumista hevosista saadaan heti turhia energioita pois. Parasta alkulaukassa on se, että saadaan hevosten lavat auki, jolloin vaikkapa kouluvääntöä on helpompi suorittaa.
- Ensimmäisenä tehtävänä harjoitellaan nostoja. Jokainen tulee käynnissä pituushalkaisijalle. Otatatte pysähdyksen, kun olette ratsastaneet noin kymmenen metriä. Sitten taas käyntiä. Seison tuossa kentän keskiosassa ja minun kohdalla nostetaan myötälaukka. Myötälaukka on se, jonka suuntaan olette kääntymässä halkaisijan jälkeen. Laukkaatte uralle ja lyhyen sivun lopussa siirrätte käyntiin. Sara voi aloittaa!
- Noin, hyvä pysähtyminen. Sitten käyntiin. Alat valmistella nostoa, laukkapohkeet, sisäkäsi siirtyy pari senttiä sivulle. Puolipidätteitä, varo ettei käsi muutu kovaksi. Minun kohdalla painat pohkeilla ja lantiolla työnnät eteen. Myötää sisäohjalla hetkellisesti, että Bonsku saa sisimmän etujalan ylös. Vau, hieno nosto! Sitten vaan puolipidätteillä tasaat laukan normaaliksi.
- Ansqu, valmistele pysähdys. Hevonen on helpompi pysäyttää kuin saada laukkaan. Mutta molempia edeltää sama asia: puolipidäte ja tiivis istunta, että saadaan hevosen takajalat alle.
Reino pysähtyi hieman töksähtäen. Hevonen siirtyi taas käyntiin Ansqu alkoi valmistella apuja.
- Rentona, älä jännitä. Jos jännittät se on merkki hevoselle hidastaa. Hengitä, rentoudu, aja eteen. Sitten puolipidäte ja laukka-avut. Raippa valmiina!
Onneksi raippaa ei tarvittu. Reino nosti laukan, joskin hitaan puoleisen. Se rikkoontui raviin ennen lyhyttä suoraa.
- Ensi kerralla ajattelet laukkaa sinne seuraavaan kulmaan asti. Katso jo vaikka noston jälkeen sinne, aivan kuin siellä olisi este.
Seraavaksi tulivat Elle ja Siiri. Pysähdys sujui hyvin.
- Nyt hyvät valmistelut. Älä väkerrä turhaan sisäohjalla. Asetus tehdään siirtämällä nyrkkiä sivulle, kyynärpään pysyessä kyljessä kiinni. Ja vain pari senttiä. Sitten reippaat pohkeet, pidät ohjat paikallaan, ei saa ajaa laukkaan löysäämällä ohjastuntumaa.
Siiri otti muutaman raviaskeleen ja pyysin Elleä siirtämään ponin takaisin käytiin. Uusi yritys tehtiin raipan kera, ja nousihan se laukka.
Kun kaikki olivat tehneet pari nostoa näin, vaihdoimme suuntaa ja pyysin tekemään itsenäisiä siirtymisiä raviin ja käyntiin laukan välillä.
Toivo kulki Pipsan alla pehmeästi, mutta tyttö ei uskaltanut luoda tarpeeksi painetta hevoselle.
- Pipsa, vaikka Toivo on pehmeä hevonen, on se silti tuollainen suokki. Sitä pitää ratsastaa ohjaa vasten kunnon tuntuman kanssa. Ohjat eivät voi lepattaa kuin pyykkinarut. Et tule saamaan siirtymisiä läpi, ellei hevonen ole enemmän allasi.
Pipsa keräsi ohjia ja ryhdistäytyikin hieman satulassa. Ensimmäinen laukka nousi käynnistä hyvin, mutta siirtyminen käyntiin oli töksähtävä.
- Toivolla ei ollut vielä takaosa tarpeeksi alla. Noston jälkeen ratsastat reippaasti sisäpohkeella. Ensin mietit liikettä ja sitten vasta hidastusta takaisin käyntiin. Jos heti noston jälkeen miettii hidastamista, ei siihen laukkaan saa lentoa.
Daniel teki ympyrällä ravi-laukkasiirtymisiä. Poika oli saanut Lailaa jossain määrin alleen, mutta tamma heitteli joissakin nostoissa takaosaansa pieniin pukkeihin.
- Huomaatko, mitä Laila tekee, Dani?
- Jotain ihme pukkeja välillä.
- Juu, se on todella herkkä hevonen pohkeelle ja tarkemmin sanottuna niiden paikalle. Lailalla nousee laukka pelkällä sisäpohkeellakin. Ulkopohkeen se kokee satulavyön taakse vietynä väistäväksi ja sitä ärsyttää lähteä laukkaan, kun se myös luule, että sä haet sille sulkuväistöä tai jotain samalla. Laukannoston koulukuntia on monta ja riippuu vähän hevosesta miten ne on siihen koulutettu. Lailalla se on tosiaan sisäpohje yhdistettynä lantiolla eteenajoon. Koitappas.
Seuraavan siirtymisen Daniel teki näin ja Lailan ilmeestä näki, että tämä oli sille mieluisampaa.
- Ja kun siirrät raviin, ihan hellästi molemmilla pohkeilla tiivistät, todella tiivis istunta ja annat sille tilaa laskeutua takaosalle. Hyvä!
- Sara, hae käyntiin laukkapätkien välillä rentous. Nyt Bonnie selvästi aistii tehtävän ja odottaa jännittyneenä milloin saa taas ampaista laukkaan. Tule vaikka välillä uran sisälle kävelemään ja sitten yllättäen kokoat se laukkaan.
Hetken päästä pyysin ratsukot kevyeeseen raviin ja pian käyntiin.
- Pitkät ohjat, hengähdetään välissä!
Hevoset pärskivät ja ratsastajatkin näyttivät aika hikisiltä. Viiden minuutin käynnin jälkeen, pyysin taas keräilemään ohjia.
- Tunnin loppuosa käytetään laukan ylläpitoon ja laukassa ratsastusradan teiden ratsastamiseen. Jokainen nostaa taas rauhassa laukan ja haette hyvän rytmin.
- Mirri! Tule vielä mun luokse tekemään nosto. Tehdään ravista. Hae hyvä ravi Elmolle. Laukannostossa pyri istumaan alhaalla. Älä hyppää itse laukkaan, ennen kuin hevonen lähtee. Anna kaikki laukka-avut, mutta istu alhaalla aivan kuin jatkaisit harjoitusravia. Nyt sulla on ollut hieman epämääräistä liikehdintää näissä nostoissa. Hyvä, tämä oli parempi!
- Elle, enemmän eteen! Istunta keskellä satulaa ja ulko-ohjalla pidät kunnon tuen.
- Kaikki voivat tehdä muutamat pääty-ympyrät. Jos hevonen on laiskaho, valmistautukaa pitämään laukka yllä uralta käännettäessä. Silloin voimakkaammin sisäpohkeella eteen, ulkopohje kääntää pois uralta. Myös laukassa hevonen nauttii ulko-ohjan tuesta, joten se ympyrällä rohkeasti kehiin.
- Daniel voit ratsastaa rohkeammin kulmiin. Katsomoa Laila voi vähän pelätä, mutta kuvittele itse, ettei katsomoa ole olemassakaan. Aivan kuin olisitte kouluradalla, jos pitää kulmat nuolla laukassakin. Jos tuntuu haastavalta, voit ennen kulmaa ratsastaa suoraa niin, että käännät ylävartaloa vyötäröstä ulos. Ja vasta ihan kulmassa oikaiset itsesi suoraan ja käännät katseen uudelle uralle. Voimakkaan sisäpohkeen kanssa hevosella ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ratsastaa kulmaan.
- Mirri, enemmän pohjetta vieläkin! Ota vaikka spurtti kevyessä istunnassa. Ohjastuntuma säilyy siinäkin!
- Ja taas Reino rikki raviin ympyrällä! Myös siellä laukka jatkuu, Ansqu! Ei se hevonen kaadu sisään, vaikka siltä tuntuukin. Rohkeasti vauhtia laukkaan, mutta ensin rauhoitat ravin ja teet huoellisen noston.
- Bonniella hyvä laukka, kehuin, kun kimo pärski Saran alla.
- Toivokin näyttää jo hyvältä, Pipsa! Muistat vaan ratsastaa sen etuosaa ylös. Ympyröillä pehmeämpi sisäkäsi ja katse jo ympyrän seuraavaan puolikkaaseen. Kun siirryt taas uralle, ratsasta selkeä suoristus! Ratsasta kohti kulmaa, aivan kuin se olisi este. Alapohje kiinni, mutta hae nilkkaan letkeyttä ja anna kantapään painua itse alas. Puolet painosta koko ajan jalustimilla, niin jalustimet pysyvät jaloissa ja jalat alhaalla pitkinä! Hyvä, nyt se eteenratsastus alkaa löytyä ja Toivo kevenee niskastaan!
- Oikein hienoa kaikilta! Otetaan ravipätkä ja sitten parikymmentä minuuttia käyntiä pitkin ohjin, jotta hevosten lihakset palautuvat. Ulkona pakastaa, joten tehdään loppukäynnit maneesissa!
Ansqu hakemassa kuraista Reiskaa tarhasta ennen tuntia.
6 mahtuu mukaan, y-om&hoit.
Mirri - Elmo
Ansqu - Reino
Elle - Siiri
Sara - Bonnie
Pipsa - Toivo
Daniel – Laila
- Ottakaa reipas käynti pitkin ohjin, neuvoin. – Tänään aiheena siis laukkatyöskentely. Pyritään parantamaan siirtymisiä ja kiinnitämme huomiota laukan ylläpitoon. Koska teitä on monen tasoisia ratsastajia tällä tunnilla, jokainen pyrkii parantamaan omaa ratsastustaan laukassa. Muihin ei tarvitse vertailla.
Kuusi ratsukkoa kiersi maneesin kehää. Ulkona oli pimeää ja lumihiutaleita oli alkanut leijailla taivaalta vähän ennen tuntia. Toivoin, että viikon päästä joulukuussa olisi jo lunta kunnolla maassa.
- Ratsastuskoulun tunneilla ratsastavilla henkilöillä on usein ongelmana laukan ja laukkatyöskentelyn vähyys, aloitin paasaamisen. – Aika monesti vielä useita vuosiakin ratsastaneilla laukkaan liittyy jännityksen sekaista odotusta ja se on monelle tunnin kohokohta. Ja onhan tämä ymmärrettävää, laukka on se kaikista hauskin askellaji istua. On vauhdin hurmaa ja niin pois päin. Kuitenkin laukkaa on tunnilla harvoin kymmentä-viittätoista minuuttia enempää. Monissa ratsastuskouluissa hevonen työskentelee kolme, jopa neljä tuntia päivässä, jos joka päivä siitä on pelkkää laukkatyötä neljäkymmentäviisi minuuttia, se on jo paljon hevoselle. Siksi ratsastuskouluissa usein oppilaat saavat vain pieniä maistiaisia laukasta, harvoin päästään laukkaa työstämään kunnolla.
- Tällä tunnilla se olisi kuitenkin tarkoitus. Olen valinnut teille hevoset, jotka menevät tänään vain tämän yhden tunnin. Ja huomenna niillä on vain joku kevyt tunti tiedossa tai sitten hoitajille olen määrännyt, että kävelyttävät hevosia. Joten nyt päästään kunnolla työstämään laukkaa. Säkin voit, Sara, huomenna tehdä vaikka reippaan kävelymaaston Bonniella.
Ratsastajat nyökyttelivät iloisen näköisesti.
- Tämä äsken mainitsemani laukan vähyys keskivertoratsastajalla aiheuttaa ongelmia. Kun se laukka on niin kivaa ja sitä tehdään vain vähän, saattavat vähemmin ratsastaneet ajaa hevosen laukkaan, kun käsky tulee. Kunnon nostoista ei ole tietoakaan. Olen myös joskus nähnyt, kun ratsastaja taktisesti kääntää hevosen jo laukkaavan ratsukon taakse ja vauhdittaa ratsunsa niin sanottuun peesilaukkaan. Jos ratsastetaan vaikkapa yksi pitkäsivu laukkaa, oppii vähänkin enemmän tuntihevosen töitä tehnyt, että laukka nostetaan aina samaan aikaan tietystä kulmasta. Tällöin ratsastajan ei tarvitse tehdä mitään, istua möllöttää kyydissä vaan.
- Nyt tässä alkukäynnin aikana jokainen voi tutkailla, onko vielä sellainen ratsastaja, jolle se laukka on tunnin kohokohta ja se mitä odotetaan kuin kuuta noisevaa. Ja mennäänkö sinne laukkaan itsetarkoituksena vaan nauttia vauhdin hurmasta. Ei tarvitse ääneen myöntää, mutta on hyvä, jos sen itse tiedostaa, hymyilin.
- Sitten on niitä ratsastajia, jotka ovat jo ratsastaneet kauan, tai joilla on oma hevonen, että on saanut ratsastaa laukkahimot itsestään ulos. Silloin päästään työskentelemään oikeasti myös tätä askellajia.
- Nyt voittekin kerätä ohjat ja valmistelette oikean laukan noston. Jokainen nostaa laukan itsenäisesti, jos edellä oleva lähtee laukkaan, teette voltin tai käännätte radan poikki. Noston voit tehdä voltillakin, kunhan se vaan on itsenäinen.
- Sitten laukkaatte! Rentoa laukkaa, aivan kuin tämä olisi perus kevyet ravit tunnin alussa. Voi tehdä temponvaihteluita ja pääty-ympyröitä, voi välillä olla kevyessä istunnassa. Jos tuntuu, että kuulut siihen ensimmäiseen ryhmään, jolle laukka on vielä itsetarkoitus ratsastuksessa, ratsasta se pois nyt! Yritä mukautua liikkeeseen lantiolla, istu suorassa ja keskity pitämään jalat pitkinä! Nauti askellajista ja tunnustele sitä.
Kaikki nostivat vähitellen laukan ja aloittivat jokainen omalla tasollaan työskentelyn.
- Alkuverryttelyn voi tehdä aivan hyvin laukassa, mutta aina pitkän laukkatyöskentelyn jälkeen tarvitaan pitkät jäähdyttelyt ravissa ja käynnissä.
- Mirri, piiitkä jalka! Anna se valua alas ja siirrä paino syvälle satulaan. Pohkeet lähellä hevosen kylkiä ja vahva sisäpohje tarvittaessa, että Elmo säilyttää laukan. Vaikka se poni osaakin olla vauhdikas aika ajoin, siitä löytyy se perustuntiponin lasikottelu- ja huijaripuoli. Eli ratsastaa pitää.
- Däni voi tehdä vähän temponvaihteluita Lailalla. Annat sille pitkässä laukassa selvästi ohjaa ja tilaa hakeutua alas, sitten lyhennät sitä tiiviillä istunnalla ja puolipidätteillä!
- Elle, pidä Siirillä raippa lähellä alasisäpohjetta valmiina napauttamaan, jos se on siirtymässä raviin.
Kun rentoa laukkaa oli jatkunut jonkin aikaa, pyysin käyntiä.
- Äsken muutama saikin jo kunnon harjoitusta laukan ylläpidosta. Mikäänhän ei ole inhottavampaa kuin se, että hevonen rikkoo laukasta jäykkään ja hallitsemattomaan raviin. Usein siinä viimeistään katoaa kontrolli hevoseen, vaikka eihän sitä paljoa ole ollut, jos hevonen ei kunnolla laukkaa eteen.
- Tällaisen yllättävän alkulaukan hyvä puoli on se, että varsinkin laiskemmat hevoset saadaan paremmin hereille. Reinokin on terhakkaamman näköinen kuin aikoihin. Ja myös se, että kuumista hevosista saadaan heti turhia energioita pois. Parasta alkulaukassa on se, että saadaan hevosten lavat auki, jolloin vaikkapa kouluvääntöä on helpompi suorittaa.
- Ensimmäisenä tehtävänä harjoitellaan nostoja. Jokainen tulee käynnissä pituushalkaisijalle. Otatatte pysähdyksen, kun olette ratsastaneet noin kymmenen metriä. Sitten taas käyntiä. Seison tuossa kentän keskiosassa ja minun kohdalla nostetaan myötälaukka. Myötälaukka on se, jonka suuntaan olette kääntymässä halkaisijan jälkeen. Laukkaatte uralle ja lyhyen sivun lopussa siirrätte käyntiin. Sara voi aloittaa!
- Noin, hyvä pysähtyminen. Sitten käyntiin. Alat valmistella nostoa, laukkapohkeet, sisäkäsi siirtyy pari senttiä sivulle. Puolipidätteitä, varo ettei käsi muutu kovaksi. Minun kohdalla painat pohkeilla ja lantiolla työnnät eteen. Myötää sisäohjalla hetkellisesti, että Bonsku saa sisimmän etujalan ylös. Vau, hieno nosto! Sitten vaan puolipidätteillä tasaat laukan normaaliksi.
- Ansqu, valmistele pysähdys. Hevonen on helpompi pysäyttää kuin saada laukkaan. Mutta molempia edeltää sama asia: puolipidäte ja tiivis istunta, että saadaan hevosen takajalat alle.
Reino pysähtyi hieman töksähtäen. Hevonen siirtyi taas käyntiin Ansqu alkoi valmistella apuja.
- Rentona, älä jännitä. Jos jännittät se on merkki hevoselle hidastaa. Hengitä, rentoudu, aja eteen. Sitten puolipidäte ja laukka-avut. Raippa valmiina!
Onneksi raippaa ei tarvittu. Reino nosti laukan, joskin hitaan puoleisen. Se rikkoontui raviin ennen lyhyttä suoraa.
- Ensi kerralla ajattelet laukkaa sinne seuraavaan kulmaan asti. Katso jo vaikka noston jälkeen sinne, aivan kuin siellä olisi este.
Seraavaksi tulivat Elle ja Siiri. Pysähdys sujui hyvin.
- Nyt hyvät valmistelut. Älä väkerrä turhaan sisäohjalla. Asetus tehdään siirtämällä nyrkkiä sivulle, kyynärpään pysyessä kyljessä kiinni. Ja vain pari senttiä. Sitten reippaat pohkeet, pidät ohjat paikallaan, ei saa ajaa laukkaan löysäämällä ohjastuntumaa.
Siiri otti muutaman raviaskeleen ja pyysin Elleä siirtämään ponin takaisin käytiin. Uusi yritys tehtiin raipan kera, ja nousihan se laukka.
Kun kaikki olivat tehneet pari nostoa näin, vaihdoimme suuntaa ja pyysin tekemään itsenäisiä siirtymisiä raviin ja käyntiin laukan välillä.
Toivo kulki Pipsan alla pehmeästi, mutta tyttö ei uskaltanut luoda tarpeeksi painetta hevoselle.
- Pipsa, vaikka Toivo on pehmeä hevonen, on se silti tuollainen suokki. Sitä pitää ratsastaa ohjaa vasten kunnon tuntuman kanssa. Ohjat eivät voi lepattaa kuin pyykkinarut. Et tule saamaan siirtymisiä läpi, ellei hevonen ole enemmän allasi.
Pipsa keräsi ohjia ja ryhdistäytyikin hieman satulassa. Ensimmäinen laukka nousi käynnistä hyvin, mutta siirtyminen käyntiin oli töksähtävä.
- Toivolla ei ollut vielä takaosa tarpeeksi alla. Noston jälkeen ratsastat reippaasti sisäpohkeella. Ensin mietit liikettä ja sitten vasta hidastusta takaisin käyntiin. Jos heti noston jälkeen miettii hidastamista, ei siihen laukkaan saa lentoa.
Daniel teki ympyrällä ravi-laukkasiirtymisiä. Poika oli saanut Lailaa jossain määrin alleen, mutta tamma heitteli joissakin nostoissa takaosaansa pieniin pukkeihin.
- Huomaatko, mitä Laila tekee, Dani?
- Jotain ihme pukkeja välillä.
- Juu, se on todella herkkä hevonen pohkeelle ja tarkemmin sanottuna niiden paikalle. Lailalla nousee laukka pelkällä sisäpohkeellakin. Ulkopohkeen se kokee satulavyön taakse vietynä väistäväksi ja sitä ärsyttää lähteä laukkaan, kun se myös luule, että sä haet sille sulkuväistöä tai jotain samalla. Laukannoston koulukuntia on monta ja riippuu vähän hevosesta miten ne on siihen koulutettu. Lailalla se on tosiaan sisäpohje yhdistettynä lantiolla eteenajoon. Koitappas.
Seuraavan siirtymisen Daniel teki näin ja Lailan ilmeestä näki, että tämä oli sille mieluisampaa.
- Ja kun siirrät raviin, ihan hellästi molemmilla pohkeilla tiivistät, todella tiivis istunta ja annat sille tilaa laskeutua takaosalle. Hyvä!
- Sara, hae käyntiin laukkapätkien välillä rentous. Nyt Bonnie selvästi aistii tehtävän ja odottaa jännittyneenä milloin saa taas ampaista laukkaan. Tule vaikka välillä uran sisälle kävelemään ja sitten yllättäen kokoat se laukkaan.
Hetken päästä pyysin ratsukot kevyeeseen raviin ja pian käyntiin.
- Pitkät ohjat, hengähdetään välissä!
Hevoset pärskivät ja ratsastajatkin näyttivät aika hikisiltä. Viiden minuutin käynnin jälkeen, pyysin taas keräilemään ohjia.
- Tunnin loppuosa käytetään laukan ylläpitoon ja laukassa ratsastusradan teiden ratsastamiseen. Jokainen nostaa taas rauhassa laukan ja haette hyvän rytmin.
- Mirri! Tule vielä mun luokse tekemään nosto. Tehdään ravista. Hae hyvä ravi Elmolle. Laukannostossa pyri istumaan alhaalla. Älä hyppää itse laukkaan, ennen kuin hevonen lähtee. Anna kaikki laukka-avut, mutta istu alhaalla aivan kuin jatkaisit harjoitusravia. Nyt sulla on ollut hieman epämääräistä liikehdintää näissä nostoissa. Hyvä, tämä oli parempi!
- Elle, enemmän eteen! Istunta keskellä satulaa ja ulko-ohjalla pidät kunnon tuen.
- Kaikki voivat tehdä muutamat pääty-ympyrät. Jos hevonen on laiskaho, valmistautukaa pitämään laukka yllä uralta käännettäessä. Silloin voimakkaammin sisäpohkeella eteen, ulkopohje kääntää pois uralta. Myös laukassa hevonen nauttii ulko-ohjan tuesta, joten se ympyrällä rohkeasti kehiin.
- Daniel voit ratsastaa rohkeammin kulmiin. Katsomoa Laila voi vähän pelätä, mutta kuvittele itse, ettei katsomoa ole olemassakaan. Aivan kuin olisitte kouluradalla, jos pitää kulmat nuolla laukassakin. Jos tuntuu haastavalta, voit ennen kulmaa ratsastaa suoraa niin, että käännät ylävartaloa vyötäröstä ulos. Ja vasta ihan kulmassa oikaiset itsesi suoraan ja käännät katseen uudelle uralle. Voimakkaan sisäpohkeen kanssa hevosella ei ole muuta vaihtoehtoa kuin ratsastaa kulmaan.
- Mirri, enemmän pohjetta vieläkin! Ota vaikka spurtti kevyessä istunnassa. Ohjastuntuma säilyy siinäkin!
- Ja taas Reino rikki raviin ympyrällä! Myös siellä laukka jatkuu, Ansqu! Ei se hevonen kaadu sisään, vaikka siltä tuntuukin. Rohkeasti vauhtia laukkaan, mutta ensin rauhoitat ravin ja teet huoellisen noston.
- Bonniella hyvä laukka, kehuin, kun kimo pärski Saran alla.
- Toivokin näyttää jo hyvältä, Pipsa! Muistat vaan ratsastaa sen etuosaa ylös. Ympyröillä pehmeämpi sisäkäsi ja katse jo ympyrän seuraavaan puolikkaaseen. Kun siirryt taas uralle, ratsasta selkeä suoristus! Ratsasta kohti kulmaa, aivan kuin se olisi este. Alapohje kiinni, mutta hae nilkkaan letkeyttä ja anna kantapään painua itse alas. Puolet painosta koko ajan jalustimilla, niin jalustimet pysyvät jaloissa ja jalat alhaalla pitkinä! Hyvä, nyt se eteenratsastus alkaa löytyä ja Toivo kevenee niskastaan!
- Oikein hienoa kaikilta! Otetaan ravipätkä ja sitten parikymmentä minuuttia käyntiä pitkin ohjin, jotta hevosten lihakset palautuvat. Ulkona pakastaa, joten tehdään loppukäynnit maneesissa!
Ansqu hakemassa kuraista Reiskaa tarhasta ennen tuntia.